Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hans Frantz: Ljusare än på länge för Vasa centralsjukhus – hoppas att politiker säger ja till omfattande jour den här gången

Från 2019
Uppdaterad 12.03.2019 17:31.
Hans Frantz
Bild: Yle/Roger Källman

Det ser ljusare ut än på länge för Vasa centralsjukhus. Det säger sjukvårdsdistriktets ordförande Hans Frantz (SFP) efter beskedet att riksdagen kan ta upp frågan om omfattande jour i Vasa redan före valet.

- Nu hänger det på att social- och hälsovårdsutskottet behandlar ärendet och helst får till ett positivt beslut. Då är möjligheterna i riksdagen bra mycket större, helst redan den sittande riksdagen, säger Frantz.

Veronica Rehn-Kivi (SFP) i social- och hälsovårdsutskottet ser positivt på möjligheten att hinna behandla ärendet i riksdagen. Sista plenum hålls tisdag 19 mars.

- Jag känner inte så väl till deras rutiner. Men det är ett mycket bekant ärende, så i bästa fall är det möjligt, säger Frantz.

Som det verkar nu så blir Antti Rinne statsminister och han har lovat att arbeta för Vasa. Om han har ett positivt besked från utskottet att luta sig mot så finns alla förutsättningar

Oppositionen kan vara i majoritet

Frantz tror att en omröstning i riksdagen kunde gå Vasa centralsjukhus väg.

- Vesa-Matti Saarakkala (De Blå) säger att han tänker rösta för en omfattande jour. Då blir det intressant att se hur Pekka Puska (C) gör. Han talade senast för Vasa, men röstade sedan med sitt parti i alla fall, säger Frantz.

- Skulle de båda rösta för en omfattande jour i Vasa börjar oppositionen vara i majoritet. Då skulle det kunna gå vägen, säger Frantz.

Hoppet inte ute om inte riksdagen hinner nu

Om ärendet inte hinner behandlas av sittande regering och riksdag så finns det ändå gott hopp säger Frantz.

- Som det verkar nu så blir Antti Rinne statsminister och han har lovat att arbeta för Vasa. Om han har ett positivt besked från utskottet att luta sig mot så finns alla förutsättningar, säger Frantz.

Utskottet var på tisdagen oenigt om ifall det är möjligt att ge Vasa centralsjukhus omfattande jour genom att skriva om paragraf 50.

- Men det borde ju inte heller ta så länge tycker jag. Bägge lösningarna är möjliga, som jag ser det, säger Frantz.

Porträtt av Marina Kinnunen.
Bildtext Marina Kinnunen.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Kinnunen vågar inte tro innan det är klart

Också Vasa sjukvårdsdistrikts direktör Marina Kinnunen tror att det finns goda möjligheter att riksdagen hinner behandla frågan före riksdagsvalet.

- Det är ju inga stora textmassor som behöver ändras. Man måste bara ta med Vasa centralsjukhus på listan och ändra i det man skrivit om Seinäjoki. Grunderna för varför Vasa centralsjukhus borde få omfattande jour har de ju redan, medan de inte har så bra grunder för varför vi inte skulle vara med. Därför tror jag att man borde hinna göra det.

Omfattande jour är det enda rätta beslutet och det är också bättre för Seinäjokiområdet

Marina Kinnunen vågar ändå inte tro att Vasa centralsjukhus får omfattande jour innan hon ser det.

- Åtminstone har jag hela tiden litat på att nästa regering kommer att ta upp det här på nytt och ändra beslutet. Men om det händer redan nu är det ju bara bra för oss.

Kinnunen konstaterar att invånarna har rätt till vård på eget modersmål och att man vid Vasa centralsjukhus har tvåspråkigheten i väggarna.

- Att Vasa centralsjukhus får omfattande jour är det enda rätta beslutet för vårt område och jag tror att det också är bättre för Seinäjokiområdet.

Diskussion om artikeln