Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS: FPA får trots allt inte automatiskt se kontouppgifter - grundlagsutskottet sade nej

Från 2019
Uppdaterad 12.03.2019 16:46.
Kelan postitettu toimeentulotukipäätös lähikuvassa, 16.8.2018.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Folkpensionsanstalten kommer trots allt inte att få rätt att automatiskt kolla alla utkomststödssökandes bankkontouppgifter, uppger Helsingin Sanomat.

I höstas rapporterade medierna om regeringens planer att ge myndigheter laglig rätt att granska finländarnas kontouppgifter, utan att be de berörda personerna om lov.

FPA kommer dock inte automatiskt få rätt att syna kontouppgifter i den omfattning som regeringen hade planerat.

Riksdagens finansutskott har gjort ändringar i lagförslaget på begäran av grundlagsutskottet. Lagen godkänns i riksdagen senare i veckan.

FPA tillskrevs nya rättigheter

Lagen, som grundar sig på EU:s femte penningtvättsdirektiv, förutsätter att banker bygger upp ett digitalt söksystem för kontouppgifter från vilket myndigheter kommer åt den information de vill ha.

Direktivet kräver uppgifter om endast kontonummer och kontoinnehavarnas identitet eller de verkliga förmånstagarna.

Finansministeriet gick i sitt lagförslag betydligt längre än vad unionen kräver. Helt nya rättigheter tillsattes för FPA, även om de på inget vis hör samman med penningtvättsdirektivet.

Finansministeriet krävde långt mer än EU

Lagförslaget i Finansministeriet innebar att myndigheterna också ser kontots saldo och alla transaktioner från tre års tid.

Riksdagens grundlagsutskott har konstaterat att alla tillägg som överskrider kraven i direktiven måste slopas.

Utskottet anser att bankkontouppgifter är sådana känsliga personuppgifter inom privatlivets sfär som åtnjuter skydd, och tillgången till dem måste motiveras extra noga.

Grundlagsutskottet kritiserar det faktum att man med hjälp av tilläggen hade skapat ett system som ger myndigheterna åtkomst till personuppgifter som omfattas av bankhemligheten, utan att tillräcklig övervakning kan garanteras.

Numera ber FPA ett kontoutdrag av en person som söker utkomststöd, och om FPA har skäl att misstänka missbruk kan kontouppgifter bes direkt från banken.

I Finland har även skattemyndigheterna, konkursombudsmannen, Tullen, myndigheter som övervakar penningtvätt och utmätningsmannen rätt att få uppgifter om människors kontouppgifter av bankerna.

Rättigheterna har fastställts skilt för varje myndighet och den nya lagen kommer inte att ändra på det.

Diskussion om artikeln