Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Storbritannien: Parlamentet avgör om det blir brexit utan avtal med EU - efter Theresa Mays nederlag på tisdagskvällen

Från 2019
Uppdaterad 13.03.2019 06:47.
Theresa May försvarade utträdesavtalet med EU i det brittiska underhuset.
Bildtext Theresa May försökte förgäves försvara avtalet med EU inför det brittiska underhuset.

I dag onsdag väntas parlamentet i Storbritannien rösta om att utesluta ett hårt brexit, alltså att landet lämnar EU utan ett avtal om hur det ska gå till. Men i går kväll sade underhuset för andra gången nej till ett sådant utträdesavtal.

Det brittiska parlamentets beslut på tisdagskvällen innebär i alla fall att risken för ett avtalslöst utträde den 29 mars ökar. I en omröstning blev resultatet 391-242 för att förkasta det förändrade förslag till avtal som premiärminister Theresa May hade förhandlat fram med EU.

Nederlaget för May var inte fullt så stort som i januari då avtalet röstades ned med en historisk marginal på 230 röster. Resultatet visar ändå med önskvärd tydlighet att förutsättningarna för ett avtal mellan Storbritannien och EU ser ytterst dåliga ut för tillfället.

Samtidigt är resultatet en stor prestigeförlust för Theresa May som inte enbart kämpar för ett ordnat utträde utan även för sin framtid som premiärminister.

Efter förlusten meddelade en allvarsam May att omröstningarna om att utesluta ett avtalslöst utträde kommer att hållas som planerat på onsdag och en omröstning om att förlänga Storbritanniens EU-medlemskap på torsdag.

Samtidigt påpekade May att man inte löser några problem genom att förlänga det brittiska medlemskapet.

- Ett avtalslöst utträde är och förblir utgångspunkten enligt Storbritanniens och EU:s lagstiftning om inte underhuset och EU ratificerar ett avtal, varnade May.

Nattliga förhandlingar mellan Juncker och May bar inte frukt

Under de senaste dagarna och veckorna har det förts intensiva förhandlingar mellan Storbritannien och de övriga EU-länderna i hopp om att hitta en konstruktiv lösning på brexit som bägge parter kan godkänna.

Så sent som i går åkte Theresa May till Strasbourg för att sista minuten-förhandla med kommissionsordföranden.

Resultatet av förhandlingarna var ett tillägg till utträdesavtalet där EU intygar att man inte strävar efter att göra den omstridda irländska nödlösningen till ett permanent arrangemang.

Enligt May kan tillägget ses som den sortens juridiskt bindande försäkran som det brittiska parlamentet har efterlyst. Från kommissionens sida har man däremot betonat att tillägget inte i sak ändrar på innehållet i det egentliga utträdesavtalet.

Kvällens omröstning visar att EU:s löften om god vilja i de framtida förhandlingarna om en framtida relation med Storbritannien inte räcker till för att övertyga euroskeptikerna inom Theresa Mays konservativa parti.

Justitiekanslerns åsikt av avgörande betydelse

Premiärminister May hade hoppats på att det tilläggsprotokoll som EU och Storbritannien enades om i Strasbourg skulle ha fått den inflytelserika justitekanslern Geoffrey Cox att ompröva sin uppfattning om den irländska nödlösningen.

Cox slog ändå tidigare i dag fast att risken kvarstår att Storbritannien tvingas i en tullunion med EU på obestämd tid, trots tillägget.

Cox ståndpunkt kan ses som en bidragande orsak till att parlamentet åter valde att förkasta utträdesavtalet med EU.

Omröstningar om att skjuta fram brexit senare i veckan

I dag onsdag väntas parlamentet alltså rösta om att utesluta ett avtalslöst brexit.

På torsdag tar underhuset i sin tur ställning till tidtabellen för brexit. Det här kan innebära att det planerade utträdesdatumet den 29 mars skjuts fram på Storbritanniens begäran.

Theresa May och Jean-Claude Juncker skakar hand i Strasbourg.

May och Juncker överens om ändringar i brexitavtalet: "Det blir ingen tredje chans"

Brittiska underhuset röstar om utträdesavtalet tisdag kväll.