Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sex års fängelse för sexbrott mot korgossar - kardinal George Pell fick sitt straff

Från 2019
Uppdaterad 13.03.2019 07:00.
Demonstranter utanför domstolen i Melbourne med ett plakat där det står: "Du är aldrig för gammal för att gripas för våldtäkt av barn".
Bildtext Demonstranter utanför domstolen i Melbourne med ett plakat där det står: "Du är aldrig för gammal för att gripas för våldtäkt mot barn".
Bild: AFP / Lehtikuva

Vatikanstatens tidigare ekonomichef och påven Franciskus nära medarbetare, den australiske kardinalen George Pell, har dömts till sex års fängelse för sexuella övergrepp mot barn. Han själv nekar till brott och har överklagat domen.

Kardinal George Pell visade inga känslor då domaren Peter Kidd läste upp domen mot honom vid domstolen i Melbourne.

Kidd konstaterade också att eftersom Pell nekar till brott så har han heller inte visat några som helst samvetskval för vad han gjorde med de två 13-åriga korgossarna på 1990-talet och det har påverkat domen.

Kidd talade om hur Pell utnyttjat sin maktposition i förhållande till pojkarna och hur hans beteende genomsyrats av "hisnande arrogans".

Enligt Pell tog man ändå hänsyn till 77-årige Pells höga ålder, hjärtproblem och det faktum att han - i övrigt - levt ett klanderfritt liv.

Kardinal Pell då han lämnnade domstolen i Melbourne den 26 februari.
Bildtext Kardinal Pell då han lämnnade domstolen i Melbourne den 26 februari.
Bild: AFP / Lehtikuva

Pell är den högst uppsatte personen inom den katolska kyrkan som dömts för sexuella övergrepp mot barn.

Redan i december i fjol befanns Pell skyldig till sexbrotten, men domen offentliggjordes först för två veckor sedan.

Av den totalt sex år långa fängelsedomen måste Pell avtjäna minst tre år och åtta månader innan han kan begära villkorlig frigivning. Han ska också ingå i registret över sexbrottslingar resten av sitt liv, men han har alltså överklagat domen.

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln