Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

5 saker att tänka på då du tapetserar och minst lika många då du väljer tapet

Från 2019
Uppdaterad 29.03.2019 14:00.
Jim Björni och Jonas Sundström
Bild: YLE/Carina Ahlskog

"Magisk", så skulle man nästan kunna uttrycka känslan när man endast genom att tapetsera lite kan få ett gammalt rum att se nytt och piggt ut.

Tapetsering är en flera hundra år gammal metod för att dekorera och pryda väggar. Tapetmaterial har utvecklats och varierat genom tiderna. Också sättet att färga, måla eller trycka tapeter har varierat.

Tapetsering är ett bra sätt om man vill göra om eller ytrenovera ett rum. Tapeter gör stor skillnad och egentligen är det inte så svårt att tapetsera själv.

Det finns tapeter i så många mönster och färgkombinationer att det kan vara riktigt svårt att välja vilken man vill ha.

Tapeter varierar enormt mycket i pris och det kan man tänka på om man tapetserar ett helt rum. Det går åt en hel del rullar men tapetserar man själv sparar man åtminstone in arbetskostnaden.

När man väljer tapeter är det också bra att tänka på vilken effekt man vill att den skall ha, om den skall lugna ner ett vardagsrum eller om den skall pigga upp ett kök.

Är huset byggt t.ex.1960 kan det vara bra att ta reda på vad man hade på väggarna på den tiden. Ofta blir det snyggare om man tar i beaktande husets ålder och karaktär.

Väderstrecket spelar roll för nyanserna

Tänk också på väderstrecken. Är rummet som skall tapetseras mot öster kan det vara bra att inte välja tapeter i de kyligaste nyanserna. Ljus österifrån är kallt.

Ett rum mot syd eller väst får in varmt ljus och i dem kan det passa med en svalare färgskala på tapeterna.

Ljuset och andra färger i rummet påverkar och en tapet kan se helt olika ut i butiken och hemma. Via en datorskärm är det formligen omöjligt att se den rätta nyansen.

Om man har möjlighet att låna hem tapetböcker kan det vara en god idé. Då ser du tapetens rätta nyans

Hur som helst tycker vi väldigt olika om vad som är fint och en bra tumregel är väl att gå på känsla och välja en tapet man tycker om.

tapetrullar
Bild: Yle/Strömsö

Fem saker att tänka på då du tapetserar

Inledningsvis kan man säga att papperstapeten är mer traditionell och lite krångligare att sätta upp medan konstfibertapeten är lite tjockare och lättare att jobba med.

1. Konstfibertapet eller papperstapet?

Konstfibertapeter är en non-woven-tapet. Den är gjord av en cellulosablandning, en konstfiber. Den här typen av tapet, som ibland också kallas Easy Up, är formstabil och sväller och krymper inte på väggen. Våderna kan man därför sätta kant i kant vilket gör att skarven inte syns.

Tapetserar man med konstfibertapeter sätter man limmet direkt på väggen och drar upp tapeten ur rullen som ligger i en s.k. skyddslåda på golvet.

Mönstret anpassas vartefter och den exakta längden kan man skära till på väggen.

En skyddslåda för tapeter
Bild: YLE/Strömsö

Med den här typen av tapet behöver man egentligen inget tapetseringsbord, men det är ändå bra att ha då man skär till hörn och dylikt.

Papperstapetens våder skär man till på förhand. Här gäller det att kolla in mönsteranpassningen i detta skede. Limmet rullar man ut på tapeten.

Papperstapeten skall ligga och dra en stund innan man hänger upp den. Den krymper en aning på väggen när limmet torkat.

Papperstapet brukar ofta sättas upp med en liten överlappning så att väggen inte syns i skarven när tapeten torkat och krympt klart.

2. Väggen och underlaget

Underlaget har en viss betydelse också i valet av tapet. Om man inte vill jobba så mycket med underlaget, som kan vara buckligt och inte så bra, skall man välja en tjockare tapet.

Om underlaget är en stormönstrad, färgstark tapet gäller samma - välj en tjockare tapet så lyser inte det gamla mönstret genom. Konstfibertapeter är ofta tjocka och mer förlåtande på sådana väggar.

Skruvhål och gamla tapetskarvar är det bäst att spackla och slipa. Speciellt viktigt är det att ha en jämn yta när du jobbar med papperstapeter. Det är alltid bäst att spackla flera tunna lager med lätt slipning mellan.

Om man tapetserar med papperstapet kan det vara bra att måla väggen i en liknande färgnyans som tapetens bottenfärg före tapetsering. Speciellt om man tapetserar kant i kant och tapeten krymper lite.

Om rummet tidigare är tapetserat med en strukturtapet är det bäst att antingen ta bort den gamla tapeten helt. Den brukar lossna ganska bra om man först blötlägger med tapetklister.

Man kan också försöka riva bort det övre skiktet av strukturtapeten. Strukturtapeter brukar nämligen ha ett ytskikt och ett underskikt.

Underskiktet är lite lurvigt och det är lätt att slipa bort lurvet före tapetseringen.

Väggen skall alltid vara ren och dammfri innan du börjar tapetsera.

tapetserinsverktyg
Bild: Yle/Strömsö

3. Viktiga verktyg

Det finns en del verktyg som man behöver för att tapetseringen skall gå lätt.

  • måttband och penna
  • tapetseringsbord
  • målarrulle
  • pensel
  • borste
  • tapetseringsverktyg
  • trasa
  • lång linjal
  • vassa knivar
  • lod, vattenpass eller laser

Ett tapetseringsbord är riktigt bra att ha. Speciellt när det handlar om papperstapet men också när t.ex. hörnvåder och liknande skall skäras i en konstfibertapet.

Tapetseringsbord kan man ha gemensamt med grannar eller i husbolag. Vissa butiker som säljer tapeter hyr också ut tapetbord. Det är en bra service.

Målarrulle att rulla ut limmet eller klistret med. En pensel behövs alltid till kanter och småfix.

Borste och tapetseringsverktyg (en sorts plastspackel som är till för att jämna ut tapeten) med borsten och tapetseringsverktyget för man bubblor och överflödigt lim från mitten av tapetvåden ut mot väggen)

Trasa och vatten att torka bort överflödigt lim med. Speciellt viktigt på papperstapet.

En lång linjal och vassa knivar för att tapeten inte skall rivas sönder. I tapetseringsknivar brukar skärdelen vara ett rakblad.

Lod, vattenpass eller laser för att få första våden lodrät på väggen.

Det finns en hel del extra verktyg som t.ex. en kantrulle, som är bra att ha men som man klarar sig utan. En kantrulle är liten rulle med skaft som man använder för att få fina skarvar.

4. Hörn, golv- och taklist

Papperstapeter töjs lätt ut i hörn och konstfibertapeter ger inte alls efter om en justering i hörnet skulle krävas.

Det kan vara svårt att få en hel tapetvåd att passa i ett hörn eftersom hörn sällan är riktigt raka. Det är också ganska otympligt att jobba med en bred tapetvåd i ett hörn.

Jim och Jonas tapetserar i Strömsön villan.
Bild: YLE/Strömsö

Ett lättare sätt när man tapetserar hörn är att skära till tapetvåden på förhand. Mät avståndet från föregående tapetkant till hörnet och plussa på en centimeter (om hörnet är hyfsat rakt, annars behövs kanske ännu någon extra centimeter).

Skär till tapetvåden och limma upp den på vägen så att tapeten kommer en centimeter över hörnet.

Ta den bortskurna delen av tapetvåden och limma upp den från hörnet och vidare längs väggen. Här kan man bra göra en liten överlappning om det skulle behövas.

Många gånger skall tak och golvlister målas och fixas och då är det kanske bäst att ta bort dem helt, måla dem och sätta dem tillbaka efter tapetseringen.

List och tapet
Bild: YLE/Strömsö

Ibland sitter listerna hårt, då är det lättare att måla dem på plats. Man kan måla listfärgenen en liten bit upp eller ner på väggen.

När man tapetserar kan man skära av tapeten en centimeter nedanför tak eller ovanför golvlisten med hjälp av en linjal. På det här sättet får man golv och taklist att se lite bredare ut.

5. Överlappningar och justeringar

Börja tapetseringen vid sidan av ett fönster. Speciellt när det handlar om överlappande papperstapet syns skuggor mindre om överlappningen kommer mot fönstret och ljusinsläppet. Ljuset lyser då på skarven och inte över den. Om ljuset lyser över kanten bildas en skugga som gör skarven ännu synligare.

Någonstans i rummet kommer tapetvåderna att mötas och mönstret inte gå ihop. Justeringar är bra att göra i hörn och ovanför fönster och dörrar där de syns minst.

Försök anpassa mönstret och justera så att du inte behöver skära huvudet av djur som finns i tapetmönstret. Det är inte alltid så lätt men det ser osympatiskt ut med en halshuggen talgoxe ovanför sänggaveln.

Lycka till med tapetserandet!

tapetrullar
Bild: Yle/Strömsö

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln