Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vi importerar begagnade dieselbilar från Sverige som aldrig förr

Från 2019
Volvo XC 90 på internationella bilsalongen i Genève den 3 mars 2015.
Bildtext Volvo hör till de bilmärken som importeras mest.
Bild: EPA/SANDRO CAMPARDO

Importen av begagnade bilar till Finland nådde i fjol ny rekordnivå. Mest bilar hämtar vi från Sverige, och de populäraste märkena är Mercedes Benz, Volvo, Audi och BMW.

Den privata införseln av begagnade personbilar steg under fjolåret med raketfart. Uppgången från år 2017 var hela 35 procent.

Totalt importerades nästan 40 000 personbilar, de flesta av dem i åldern tre till fyra år.

Tillväxten berodde nästan helt på att importen av bilar från Sverige fördubblades under året. Nästan hälften av alla begagnade bilar - uppemot 21 000 fordon - fördes in från Sverige. Det rör sig om en ökning med nära 10 000 bilar från året innan

Av tradition har de flesta privatimporterade bilar kommit från Tyskland, som dock i fjol sjönk till en klar andra plats. Sammanlagt fördes cirka 11 400 bilar in från Tyskland.

Det importerades även fordon från tiotals andra länder, men i jämförelse med Sverige och Tyskland handlade det om obetydliga mängder.

Favoriter och rariteter

Det finns några uppenbara förklaringar till att Sverige toppar listan. Landet har en stor marknad för begagnade bilar och priserna är låga. I synnerhet priserna på dieselbilar har fallit. Och den låga kronkursen gynnar finländska köpare.

Trots den tilltagande kritiken mot dieselbilarnas utsläpp hade de dieseldrivna modellerna en helt dominerande ställning på 2018 års importlista. Bensinfordonen var i klar minoritet.

Ser man till enskilda märken, är Mercedes Benz det populäraste åkdonet att importera. Därnäst följer en räcka andra dyrare modeller. I fjol hämtades nära 8 900 Mercedes Benz, över 6 600 Volvo, nästan 5 700 BMW och drygt 3 300 Audi till Finland.

I slutet på importförteckningen återfinns veteraner som 14 stycken Lada-bilar, nio Datsun och två Wartburg. Av mer udda uppenbarelser kan nämnas Stutz, Goliath, Humber och Concorde, som var och en importerades i ett enda exemplar.

Som jämförelse kan man se på de över 120 000 nya personbilar som registrades i vårt land i fjol. De vanligaste märkena var Nissan Qashqai, Škoda Octavia, Toyota Yaris och Volkswagen Golf.

Diskussion om artikeln