Vasa centralsjukhus kan få omfattande jour – vad händer nu?
Hur kan frågan om omfattande jour för Vasa centralsjukhus vara aktuell trots att vårdreformen fallit? Vad är det alltså som händer nu? Och hinner riksdagen behandla saken före riksdagsvalet? Många frågor uppstod efter tisdagens och onsdagens besked, vi ger svar.
På tisdagen blev det klart att riksdagens social- och hälsovårdsutskott kommer att behandla medborgarinitiativet om omfattande jour vid Vasa centralsjukhus på nytt.
Under onsdagen hörde utskottet skriftligen finansministeriet, social- och hälsovårdsministeriet samt städerna Vasa och Seinäjoki kring frågan om omfattande jour vid Vasa centralsjukhus.
Efter omröstning gick social- och hälsovårdsutskottet in för en klämlösning. Det blir upp till nästa regering att fatta beslut om Vasa centralsjukhus.
Betänkandet skulle vara klart att föras till plenum senast i morgon torsdag, för att hinna behandlas innan riksdagen håller sitt sista plenum på tisdag.
Det här ledde fram till onsdagens beslut:
I maj 2017 lämnades ett medborgarinititativ in för att ge Vasa centralsjukhus omfattande jour. 67 000 personer hade undertecknat medborgarinitiativet.
Det var en följd av en lång och utdragen kamp för att göra Vasa centralsjukhus till det 13 sjukhuset med omfattande jour.
Enligt förslaget till vård- och landskapsreform skulle endast 12 sjukhus ha omfattande jour. Vasa centralsjukhus är inte ett av dem.
Senast i oktober röstade social- och hälsovårdsutskottet ner förslaget om att göra Vasa centralsjukhus till det 13 sjukhuset med omfattande jour. Då föll rösterna 9-7.
I och med att regeringen med statsminister Juha Sipilä (C) i spetsen lämnade in sin avskedsansökan i fredags föll också vård- och landskapsreformen.
Veronica Rehn-Kivi (SFP) som sitter i social- och hälsovårdsutskottet tog upp frågan om behandling av medborgarinitiativet gällande Vasa centralsjukhus i utskottet under tisdagen. Majoriteten av utskottsledamöterna röstade för en behandling av medborgarinitiativet.
Planen var att vänta med behandlingen av medborgarinitiativet tills beredningen av lagpaketet kring hela reformen var klar.
Nu vill man behandla initiativet eftersom det hör till att medborgarinitiativ ska behandlas under samma riksdagsperiod som de har lämnats in.
Onsdagens beslut i utskottet:
Under onsdagen möttes social- och hälsovårdsutskottet och hörde då olika experter skriftligen.
Det experterna främst skulle svara svara på är huruvida det är någon idé att medborgarinitiativet förs till omröstning i riksdagen då det inte mera är en del av någon social- och hälsovårdsreform.
Det var sedan upp till utskottet att antingen välja att gå in för en lagändring eller en kläm. Lagändringen garanterar direkt omfattande jour för Vasa centralsjukhus.
En kläm innebär att det är upp till nästa regering att bereda en lagändring i snabb takt om omfattande jour för Vasa centralsjukhus.
För att det skulle ha blivit fråga om en lagändring före riksdagsvalet hade saken behövt behandlas i riksdagen i snabb takt. Nästa tisdag håller riksdagen sin sista session före riksdagsvalet.
Utskottet valde att gå in för en kläm. Men det behöver inte vara avgjort för det. Enligt Veronica Rehn-Kivi kommer SFP troligen ännu i stora salen att komma med ett motförslag för att medborgarinitiativet ska godkännas.
Därför är det intressant:
I flera år har frågan om Vasa centralsjukhus och omfattande jour stötts och blötts. Debatten har stundvis gått het i och med att det från regeringshåll inte visats någon vilja att ändra ståndpunkten om 12 sjukhus med omfattande jour och inte 12 + 1.
Det regeringspartierna fört fram är att personalen vid centralsjukhuset i Seinäjoki som skulle få omfattande jour kan tillräckligt med svenska. Man har också fört fram att det inte är så många patienter per år som måste föras till Seinäjoki.
Ett av de främsta argumenten för att göra Vasa centralsjukhus till det trettonde sjukhuset med omfattande jour är just svenskan. Man är rädd för att vården på svenska brister vid Seinäjoki centralsjukhus. Lika vård för alla, har det förts fram.
Såväl Vasa sjukvårdsdistrikts direktör Marina Kinnunen som styrelseordförande Hans Frantz (SFP) trodde på förhand att riksdagen kommer att hinna behandla medborgarinitiativet före uppehållet i och med riksdagsvalet.
Vasa centralsjukhus är ändå inte helt redo för att bli ett sjukhus med omfattande jour. Man tvingas se över vissa specialiteter. En av dem är neurologi.
I dag har Vasa centralsjukhus inte jour inom neurologin. Ett sjukhus med omfattande jour bör ha det.