Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Zonbiljetten kommer i april, är du redo?

Från 2019
Uppdaterad 13.03.2019 12:26.
Nians språvagn i Helsingfors.
Bildtext Från och med slutet av april är det zoner som gäller.
Bild: YLE/Rose-Marie Sundström

Slutet för inre, region- och närregionbiljetterna är nära. Från och med den 27 april köper du din kollektivtrafikbiljett enligt zonerna ABCD i stället för enligt vilken kommun du bor i.

I den nya modellen slopas kommungränserna och istället är det zonerna man ska se på för att veta hur mycket biljetten kostar.

Enligt HRT:s vd Suvi Rihtniemi kan man med en mobilapplikation kolla sin rutt och sedan avgöra vilka zoner man behöver köpa biljett för.

Dyrare inom Helsingfors

I praktiken blir det dyrare att åka endast inom Helsingfors eftersom du inte längre kan köpa en biljett bara för den inre trafiken, utan måste köpa en AB-biljett som ger dig rätt att åka ut över Esbogränsen och över till Grankulla också.

Endast D-zonbiljetten kan köpas enskilt, alltså den som berättigar åk inom Sjundeå, Kyrkslätt, Tusby, Kervo och Sibbo. De andra biljetterna köps alltid i kombination med en annan zon.

HRT´s zonkarta
Bild: Yle / Grafik

Billigare för såna som åkt med regionbiljett

Har du åkt med den gamla regionbiljetten kommer resorna i framtiden att bli billigare om du bor i östra Esbo och åker över till Helsingfors eller om du har åkt mellan Helsingfors och Vanda. Alltså zonerna AB eller BC.

Då sjunker trettiodagars avgiften med nästan femtio euro.

Flera studeranderabatter men dyrare

Vad gäller studeranderabatten kommer flera personer att beviljas säsongsbiljetter till nedsatt pris. Från och med den 27 april kommer nämligen också studeranden fyllda 30 år att få studierabatt.

Men rabatten man får sjunker från 50 procent till 45 procent.

Nedsatt pris för 70-åringar

När zonerna tas i bruk får personer som fyllt 70 år biljetten till nedsatt pris för resor som inleds mellan klockslagen 9-14, dagligen. De kan köpa biljetten för hälften billigare än motsvarande vuxenbiljett.

Diskussion om artikeln