Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Yle svarar: Svenska Yle bjöd på fyra timmar direktsändning

Från 2019
Insändare
Bild: Yle

Vi publicerar skriverier, svar och rättelser som Yle skickat till tidningar. Det här svaret skickades till Nya Åland den 13.3.2019.

Mats Granesäter kritiserar (Nya Åland 10.3) omfattningen av den svenskspråkiga bevakningen av regeringens avgång på Yles tv-kanaler.

Tack för responsen! Svenska Yle bjöd på en gedigen bevakning av de dramatiska nyhetshändelserna i alla våra kanaler - Yle Fem, Yle Vega, Yle X3M, Arenan.yle.fi och Svenska.yle.fi - men anpassade bevakningen till varje kanal.

Tidigare erfarenheter och undersökningar av publikens medievanor har visat att folk i dag framför allt vänder sig till webben och i viss mån till radiokanalerna när de snabbt vill veta vad som hänt. Tv:n är viktig som nyhetskanal för många, men trots att något stort händer i nyhetsväg väntar många ändå till kvällen och knäpper på tv:n först vid de klockslag då de är vana vid att få sina nyhetssändningar, för att få höra en sammanfattning av det som hänt under dagen.

Därför valde Svenska Yle att inleda bevakningen genom att sätta i gång en direktsändning på svenskspråkiga Arenan.yle.fi, parallellt med nyhetsuppdateringar i våra radiokanaler och på Svenska.yle.fi.

Sändningen från vår studio inleddes klockan 9.50 med Svenska Yles redaktörer som diskuterade och analyserade läget i Finland tillsammans med studiogäster. I den över fyra timmar långa svenskspråkiga sändningen, som kunde ses på Arenan och Svenska.yle.fi, medverkade ett tiotal gäster, bland annat forskare, vårdexperter, tjänstemän och politiker från olika partier.

På Yle Fem sammanfattades läget i TV-nytt både klockan 17.55 och 19.30, den senare nyhetssändningen förlängdes för att ge rum för mera innehåll.

Trots att vi puffade för vår direktsändning både i våra radiokanaler och på Svenska.yle.fi, och trots att direktsändningen samlade en stor publik, är det uppenbart att en del tv-tittare i likhet med Mats Granesäter inte hittade fram till den. Detta tar vi med oss när vi nu utvärderar vår bevakning med målsättningen att också vid kommande nyhetshändelser betjäna vår publik på bästa sätt.

Johanna Törn-Mangs
mediechef, Svenska Yle