Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Barnen i Östnyland får egen litteraturfestival

Från 2019
Tre barn läser böcker tillsammans.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Estrids bokklubb / Fantaskop Films

I maj ska Borgå- och Sibbobarnen få träffa författare och gotta ner sig i böcker, illustrationer och teater. Det ska bli roligt också för föräldrarna, lovar man på Grand.

Mellan den 5 och 11 maj ordnas den tvåspråkiga barnlitteraturfestivalen Ord för första gången. Det ska bli program både för skolklasser och för allmänheten.

Ett litet barn tittar i en bok tillsammans med en vuxen
Bildtext Arkivbild.
Bild: Tiina Jutila / Yle

- Vi har sett lite svartsjukt på hur det händer mycket runtom i Finland, till exempel med Bokkalaset där man har en egen del för barnen. Nu bestämde vi att vi också vill erbjuda barnen en egen litteraturfestival, säger Anna-Emilie Lindberg.

Hon är barnkulturkoordinator vid kulturhuset Grand som tillsammans med biblioteken i Sibbo och Borgå samt kulturhuset Lilla villan i Sibbo ligger bakom festivalen.

Officiellt publiceras programmet i april.

- Det kommer att vara både författarbesök, lässtunder, filmvisning och olika verkstäder med författare. Vår största målgrupp är förstås barnen men vi vill också erbjuda program för vuxna och för föräldrarna, säger Lindberg.

Tjuvtitt på programmet:

På Grand kommer man främst att fokusera på interaktiva berättelser.

- Vi kanske kan ta fram det som finns mellan pärmarna på ett lite annat sätt, säger Lindberg.

Lovisa med nästa år?

Att festivalens fokus blev på just barnlitteratur har flera orsaker. I Östnyland delas det årligen ut två betydande litteraturpriser varav det ena, Runeberg Junior-priset, har barn som målgrupp och väljs av barn.

Dessutom har biblioteken i Borgå och Sibbo redan länge jobbat med att väcka barns läslust. Läslusten och läsförmågan uppmärksammas just nu stort också på nationell nivå, bland annat genom kampanjen Läsrörelsen som nyligen besökte Lovisa.

ungdomsböcker
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Jukka Tyni

- Vi hoppas att festivalen tas varmt emot och att vi får en fin publik redan första året. Vi prövar i lite mindre storlek och så hoppas vi att nästa år få med också Lovisa och andra här i regionen, säger Lindberg från kulturhuset Grand.

Hon förklarar att idén till litteraturfestivalen föddes inom barnkulturnätverket Baku där instanser från främst Sibbo och Borgå är med.

- Vi har diskuterat och drömt om att ordna det här och har ganska bråttom i kalendrarna, så vi märkte att om vi ska komma i gång i år så måste vi göra det nu. Då hann vi inte ta med någon annan ännu det här året, säger Lindberg.

Diskussion om artikeln