Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

TS: Ingen hamburgergrill till Martins i Åbo

Från 2019
hesburgerskylt
Bild: Yle/Stella Brunberg

Planerna på att bygga en drive-in hamburgergrill på Sotalaisplan i Martins ser ut att gå om intet. Det skriver Turun Sanomat.

Det var meningen att Hesburgers grillkiosk som stått på Salutorget skulle flyttas till Sotalaisplan.

Förra året i juni beviljade stadsplanerings- och miljönämnden ett undantagstillstånd för hamburgergrillen, men förvaltningsdomstolen har nu hävt beslutet.

Skulle försvåra skyddandet av den omgivande bebyggelsen

Stadsplanen för området är från 1924 och delvis från 1931. Enligt förvaltningsdomstolen utgör det öppna området mellan de närliggande gatorna en helhet som i planen är avsedd som obebyggt område. Domstolen påpekade också att området är litet och att det redan nu finns en bensinstation där.

Att bygga på området skulle enligt förvaltningsdomstolen försvåra skyddandet av den omgivande bebyggelsen. Sotalaisplan angränsar på Tempelgatans sida till Martins kyrka som räknas som en byggd kulturmiljö av riksintresse.

Grannarna besvärade sig

Det var bostadsaktiebolaget Asunto Oy Martinpuisto som är granne med tomten som lämnade in ett besvär mot nämndens beslut till förvaltningsdomstolen.

Kiinteistö Oy Burger-Talot som fått undantagslovet av nämnden kan överklaga till högsta förvaltningsdomstolen ifall domstolen beviljar rätten att överklaga. Hesburgers juridiska avdelning har inte kommenterat fallet.

Diskussion om artikeln