Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Spotify anmäler Apple till EU - anser att bolaget utnyttjar sin dominerande marknadsställning

Från 2019
Daniel Ek.
Bildtext Spotifys vd och medgrundare Daniel Ek.
Bild: EPA

Musikströmningstjänsten Spotify har anmält storbolaget Apple till EU:s konkurrensmyndighet. Spotify anser att Apple utnyttjar sin dominerande marknadsställning till fördel för strömningstjänsten Apple Music.

Enligt Spotify har Apple genom sin applikation för strömning av musik en orättvis fördel.

Spotify anser att Apple genom sin app berövar användarna valmöjligheter till fördel för sin egen strömningstjänst Apple Music.

-De senaste åren har Apple introducerat regler i Appstore som avsiktligt begränsar valmöjligheter och inovationsmöjligheterna på bekostnad av användarupplevelsen, skriver Spotifys vd och medgrundare Daniel Ek på Spotifys blogg.

Apple kräver extra avgift vid köp

I blogginlägget uppger Daniel Ek att Apple kräver en extra avgift vid köp av Spotifyabonnemang som görs via Apples system.

Ek menar att Apple har tvingat Spotify att höja sitt pris i och med denna extra summa som storbolaget uppbär. Samtidigt har Apple själv lanserat sin musiktjänst till samma pris.

– Efter att vi förgäves försökt lösa problemen direkt med Apple ber vi nu EU-kommissionen att vidta åtgärder för att säkerställa rättvis konkurrens, skriver Spotifys vd Daniel Ek.

Diskussion om artikeln