Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Carina Stenbacka började som elev i Kotka Svenska Samskola - nu blir hon rektor

Från 2019
Leende kvinna (rektor Carina Stenbacka) framför ljusrött trähus.
Bildtext Carina Stenbacka.
Bild: Yle/Fredrika Lindholm

I augusti börjar nuvarande klasslärare Carina Stenbacka på sitt nya jobb som rektor för Kotka Svenska Samskola. Tidigare har hon också själv varit elev i skolan.

Då tjänsten som rektor på Kotka Svenska Samskola blev ledig föreslog två av hennes kolleger att hon skulle söka jobbet, vilket hon också gjorde.

- Jag har själv gått i den skolan och även skrivit studenten där, så jag känner ju till den lite, berättar Stenbacka.

För tillfället jobbar Carina Stenbacka som klasslärare för årskurs 3-4 i Haddom skola i Lovisa. I augusti börjar hon som rektor för Kotka Svenska Samskola.

Stenbacka har alltid varit intresserad av ledarskapsuppgifter och har också tidigare sökt andra liknande tjänster sedan hon flyttat till Lovisa.

- Rektorn har helt andra uppgifter än en klasslärare. Klassläraren har hand om undervisningen och sin egen klass, och en rektor ska se till att en skola fungerar så att lärarna kan jobba i den skolan.

Språkö innebär utmaningar

Tidigare delade Kotka Svenska Samskola rektor med Lovisa Gymnasium men från och med augusti kommer Stenbackas post enbart att beröra Kotka.

Stenbacka ser fram emot jobbet och tror att där finns bra kolleger som kan sin sak.

Som språkö har Kotka Svenska Samskola utmaningar.

- Den största utmaningen är antagligen att elever för det mesta kommer från familjer som antingen är tvåspråkiga eller enspråkigt finska. Jag tror att det inte finns så många som kommer från enspråkigt svenska familjer. Och då är det helt klart att det svenska språket, skolspråket, kanske är en utmaning.

Skolhus
Bildtext Arkivbild.
Bild: Mikael Crawford/Yle

Enligt Stenbacka kan man inte säga att skolelevers svenska överlag har blivit sämre.

- Det varierar väldigt mycket. Det beror på eleverna och hurdant intresse de har för språk. Jag har jobbat så många år att jag ser en liten nedgång. Visst är det skillnader på nu och kanske för 20 år sedan, men det kan ha flera olika orsaker.

Carina Stenbacka ser ljust på Kotka Svenska Samskolas framtid och hoppas att skolans verksamhet ska få fortsätta i många år framöver.

Diskussion om artikeln