Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trots vädjan om ålder, ånger och hustru: Nytt långt fängelsestraff för Trumps kampanjchef

Från 2019
Uppdaterad 13.03.2019 19:33.
MAnafort på väg in i rättegång med frun och demonstrant i bakgrunden
Bildtext En av de sista bilderna av Paul Manafort i frihet, med fru, advokat, och demonstrant i bakgrunden
Bild: EPA-EFE

En andra stor rättegång mot en ångerfull Paul Manafort har avslutats i Washington. Förra gången dömdes han till 47 månader fängelse. Idag blev det lika mycket till.

Förra veckans dom gällde ekonomisk brottslighet, bland annat bank- och skattebedrägerier. Straffet på nästan 4 år blev betydligt mindre än åklagarens yrkande på cirka 20 år.

De dömda böterna var en struntsumma i Manaforts överdådiga liv, 50 000 dollar. Däremot dömdes han också till att återbetala mer än 20 miljoner dollar, som han ansågs ha fått på brottslig väg.

Total dom på 90 månader

Nu blev det en dom på 43 månader till. Fängelsestraffet är egentligen längre, men en del kan tillgodoräknas med det första straffet. Manafort har också redan suttit fängslad en tid under utredningen.

Åtalspunkterna den här gången var allvarligare ur en politisk synvinkel; bland annat konspiration mot staten och vittnespåverkan.

Dessutom har Manafort låtit bli att registrera sig som utländsk agent, trots intressanta lobbyistjobb för både ryska, ukrainska och diverse afrikanska politiker.

Åklagaren begärde den här gången fängelse på cirka tio år.

Domaren betonade Manaforts lögner; om folket inte har fakta fungerar inte demokratin, rapporteras domaren Amy Berman Jackson ha sagt.

Muellers största seger hittills

Båda rättegångarna mot Manafort är ett resultat av specialåklagaren Robert Muellers Rysslandsutredning, där han söker en rysk koppling till presidentvalet år 2016 och ett samröre mellan Moskva och Trumpkampanjen.

Rättegången har inte sänts i tv, men rapporteras ordagrant i tv, via nyhetsbyråer, bloggar och tweets.

Nu ångerfull, fyller snart 70

Paul Manafort rör sig i rullstol i rättegångarna. Han rapporteras ha insjuknat under sin tid i fängelset under utredning och rättegångar.

Manafort har tidigare bett om nåd och medlidande, men inte uttryckt någon ånger för sina handlingar. Det har förvånat både domare och allmänhet.

Idag uppfyllde han bättre förväntningarna genom att ångra sina handlingar. Han berättade om en ny självinsikt, att han accepterar ansvaret för vad han har gjort, och skulle agera annorlunda idag.

Han rapporteras också ha hänvisat till sin ålder, han fyller 70 år i april. Manafort sa att hans hustru behöver honom, och han henne.

Donald och Ivanka Trump med Paul Manafort på scenen 2016
Bildtext På toppen av sin karriär. Paul Manafort vid Donald Trumps sida på republikanernas konvent 2016.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Benådning härnäst?

Många tror att president Donald Trump kommer att benåda sin tidigare kampanjchef. Det skulle ske som ett tack för att Manafort inte har medverkat, läs skvallrat, i Muellers utredning om Trumps eventuella brott under valkampanjen.

Trump har inte gett några besked om benådning, men inte heller uteslutit möjligheten. Trump har betonat att rättegången mot Manafort har gällt tidigare händelser, långt före Manaforts jobb som kampanjchef för Trump.

Andra åtalade har hjälpt Mueller i utredningen för att få reducerade straff och åtalseftergifter, bland dem Michael Cohen och Michael Flynn.

Snart slut

Muellers utredning sägs närma sig mot ett slut, men det har man sagt redan länge. President Trump har uppmanat Mueller att avsluta häxjakten nästan sedan utredningen började.

Enligt amerikanska medier finns det pengar i budgeten för att fortsätta Muellerutredningen ända till september. En annan fråga är vad som sker när arbetet är klart. Det är inte självklart att utredningens resultat blir publicerat.

Fortsättning på annat håll

Parallellt med Manafort-rättegången har Trumps fixaradvokat Michael Cohen dömts till tre år fängelse, medan några andra tidigare medarbetare väntar på rättegång.

Michael Flynns rättegång har flyttats framåt i flera omgångar. General Flynn har medgett att han ljög om sina kontakter till Ryssland under sin tid som säkerhetspolitisk rådgivare hos Donald Trump.

Parallellt med Muellerutredningen och rättegångarna har representanthuset inlett egna utredningar. Under den nya demokratiska majoriteten utreds alla aspekter av president Trumps presidentskap.

Källor: CNN, MSNBC, Foxnews, https://talkingpointsmemo.com/

Diskussion om artikeln