Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Följande OS-turnering spelas i NHL-rink – även hemma-VM avgörs på mindre isyta

Från 2019
Spelare står under nationalsången.
Bildtext Nästa gång det spelas VM i Finland är rinken smalare än vad vi är vana med.
Bild: Icon Sportswire / All Over Press

Internationella ishockeyförbundet IIHF vill att framtidens turneringar avgörs i mindre rinkar. Styrelsens förslag är att VM i Finland 2022 och OS i Peking spelas i lika stora rinkar.

IIHF höll idag en presskonferens i Tammerfors där det förväntades komma information om i vilka två städer följande hemma-VM avgörs.

Något slutgiltigt beslut klubbades inte igenom men det mesta talar för att det blir Tammerfors och Helsingfors.

– Jag tror att det spelas VM-hockey i Tammerfors 2022. Men ishockeyförbundet och hallbolaget för den nya arenan har inte slutit något kontrakt. Det är alltså inte helt säkert, säger IIHF:s viceordförande Kalervo Kummola till Yle.

Förra hösten bekräftade ishockeyförbundets vd Matti Nurminen för MTV att de två kommande VM-arenorna kommer från städerna Esbo, Helsingfors, Jyväskylä, Tammerfors eller Åbo.

Ishockeyförbundet har tidigare meddelat att de presenterar VM-arenorna under 2019.

NHL-rink i Peking och i Finland

IIHF:s ordförande René Fasel bekräftade idag att det internationella ishockeyförbundets styrelse kommer att föreslå för kongressen att NHL-rinkar används från och med 2022.

– Det som styrelsen föreslår brukar nog gå igenom. Jag minns inte att kongressen skulle ha bestämt annorlunda i dylika frågor, säger Kummola till Iltasanomat.

Enligt styrelsen kommer VM-turneringen i Finland 2022 och OS i Peking under samma år att spelas i en smalare NHL-rink. I NHL är rinken 26 meter bred medan den i internationella matcher är 30.

Det innebär att VM-turneringarna 2019–2021 i Slovakien, Schweiz och Vitryssland genomförs ännu i rinkar som är 30 meter breda och 60 meter långa.

Diskussion om artikeln