Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Namnet Karleby blir kvar - Gamlakarleby förlorade i jämn omröstning

Från 2019
Uppdaterad 14.03.2019 11:10.
Kokkola-Karleby skylt
Bild: YLE

Det blir inget namnbyte för Karleby stad. Med minsta möjliga marginal beslöt stadens namnkommitté att Karleby inte byts ut mot Gamlakarleby.

Däremot ska namnet Gamlakarleby börja användas mer då man talar om centrum av staden. Det beslöt stadens namnkommitté efter en omröstning som slutade 5-5. Ordförande är museidirektör Kristina Ahmas och hennes röst avgjorde.

Bakgrunden är ett initiativ av Leif Jakobsson (SFP) som är ersättare i fullmäktige i Karleby. Han ville att man inför stadens 400-årsjubileum byter ut namnet Karleby till Gamlakarleby.

Gamlakarleby ska användas mer

En arbetsgrupp med bland annat Stefan Anderson (SFP) har utrett frågan och gruppens förslag var att staden byter namn till Gamlakarleby.

Anderson är inte överraskad över att det inte blir något namnbyte, men hoppas att namnet Gamlakarleby igen börjar användas flitigare.

- Jag hoppas man får det i bruk igen för centrum av staden. Att man använder Gamlakarleby för de centrala delarna av staden, både i skrift och tal. Både i media och av staden själv, säger Andersson.

Allt före 1977 är Gamlakarleby

Valet stod mellan namnbyte och ett alternativ där namnet Gamlakarleby förs fram mer än tidigare.

Det senare alternativet, som alltså vann, innebär att staden ska börja använda Gamlakarleby när man talar om centrum. Dessutom ska man uppmana både invånare och media att använda Gamlakarleby, i synnerhet då det gäller saker som skedde från att staden grundades 1620 och fram till fusionen med Karleby 1977.

- Vi vill ha slut på historieförfalskningen. Man talar om att det och det hände i Karleby på 1700-talet. Eller att Karleby grundades 1620.

Talar man om äldre tider ska alltså Gamlakarleby konsekvent användas då man avser staden.

Också på kartor ska namnet nu införas.

- Det blir Gamlakarleby på både finska och svenska, säger Anderson.

Men kommer den yngre generationen som vuxit upp med Karleby att ta till sig Gamlakarleby?
- Jag hoppas det. Inga allvarliga försök har gjorts tidigare.

För förslaget att återta namnet Gamlakarleby röstade Stefan Anderson, Merja Passoja, Mariann Lillhonga, Veikko Pohjonen och Jukka Mansikkamäki. Emot förslaget röstade Kristina Ahmas, Markku Lento, Hans Lindell, Fjalar Åkerblom och Terho Taarna.

Som om Jakobstad skulle bli Pedersöre

Gamlakarleby och Karleby gick ihop 1977 och då blev namnet Karleby. Enligt Andersson är det jämförbart med att Pedersöre och Jakobstad skulle gå ihop och få namnet Pedersöre.

- Precis samma. Det är ett äldre namn och det var det som man i tiden också hänvisade till här.

Frågan går nu vidare till stadsstyrelsen

- Jag skulle vara förvånad om de ändrar beslutet. Men det var bra att det här lyftes upp inför 400-årsjubileet.

Gamlakarleby grundades 1620 och fyller alltså 400 år nästa år.

Diskussion om artikeln