Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hoppet om avtal mellan EU och Storbritannien sinar - Barnier: Risken för avtalslöst brexit större än någonsin tidigare

Från 2019
Uppdaterad 13.03.2019 20:15.
EU:s chefsförhandlare Michel Barnier

EU:s tålamod har redan länge prövats under den utdragna brexitprocessen. Nu verkar också hoppet om att hitta en konstruktiv lösning med Storbritannien sina. Enligt EU:s chefsförhandlare Michel Barnier har risken för ett hårt brexit aldrig tidigare varit så stor.

Strasbourg

- Vi befinner oss vid en kritisk punkt. Risken för "no deal" har aldrig varit högre. Jag uppmanar er att inte underskatta risken för och konsekevenserna av detta, sade Barnier i en lägesrapport till EU-parlamentet som samlas i Strasbourg.

Barnier betonar att man nu från EU:s sida gjort allt i sin makt för att hjälpa premiärminister Theresa May och hennes regering på traven.

- Det avtal som vi har förhandlat fram med Mays regering under ett och ett halvt års tid är det enda avtal som står till buds. Det är är något alla borde inse, sade Barnier.

May har tappat kontrollen befarar EU-parlamentariker

På tisdag röstade parlamentet i London för andra gången ned förslaget till utträdesavtal med EU. Enligt många Europaparlamentariker är resultatet ett bevis på att May tappat kontrollen över situationen.

- Istället för att ta tillbaka kontrollen verkar Storbritannien att vara på väg att spinna ur kontroll, sade ledaren för den liberala ALDE-gruppen Guy Verhofstadt.

Gabriele Zimmer, ledare för vänstergruppen GUE/NGL, ser likaså dystert på utvecklingen i London.

- Den brittiska regeringen har gått in i väggen. Det finns ingen politisk majoritet för ett ordnat utträde ur EU.

Farage: Vi vill inte styras av er

Samtidigt som en majoritet av parlamanterikerna uttryckte sin oro över det avtalslösa tillstånd som råder med 16 dagar till det planerade brexitdatumet så drog sig tidigare UKIP-ledaren Nigel Farage inte för att ta ut svängarna.

- Vi har sett ilskan mot vårt land hos herr Verhofstadt,
den byråkratiska omedgörligheten hos herr Barnier, de ständiga förolämpningarna, som kommer från herr Tusk. Vi står eniga kring den åsikten att vi inte vill styras av er, sade Farage som leder den högerpopulistiska EFDD-gruppen i parlamentet.

Farage fick svar på tal av kommissionens viceordförande Frans Timmermans.

- Efter att ha lyssnat på herr Farage så undrar jag: Har han åkt till Sunderland och sagt till arbetarna på Nissan-fabriken att de
kanske förlorar sina jobb, men jag (Farage) får min
dröm om suveränitet uppfylld.

Parlamentet förbereder sig för hårt brexit

Samtidigt som man på EU-håll väntar på besked från parlamentet i London om hur man vill gå vidare med brexit så fortsätter planeringen inför ett avtalslöst utträde.

I dag godkänder parlamentet en rad med åtgärder som ska lindra konsekvenserna att ett oordnat brexit.

Bland annat vill man försäkra sig om den grundläggande sociala tyggheten för EU-medborgare i Storbritannien och vice versa.

Åtgärderna syftar även till att upprätthålla kommunikationer mellan EU och Storbritannien om brexit sker utan ett avtal.

Diskussion om artikeln