Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sveriges nya regering privatiserar Arbetsförmedlingen och stänger 130 kontor - Facket: "En katastrof för både anställda och arbetssökande"

Från 2019
En person går in genom dörren till Arbetsförmedlingens kontor.
Bildtext Hälften av Arbetsförmedlingens 260 kontor ska stänga och många på landsbygden oroar sig för att det kan bli lång väg till närmaste kontor.
Bild: Mostphotos

Hälften av Arbetsförmedlingens kontor stänger och en tredjedel av personalen, 4500 personer, har varslats om uppsägningar. Om några år ska all jobbförmedling istället skötas av privata företag. Reformen har väckt en häftig debatt i Sverige och facket befarar att de arbetslösa kan bli utan service under den snabba omorganiseringen.

Sollentunabon Djamileh Daraei hälsar hjärtligt på sin handledare på det privata företaget Karriärkonsulten.

Djamileh är 57 år och nyutbildad florist. Handledaren ska hjälpa henne att hitta en praktikplats eller allra helst ett riktigt jobb inom sin nya bransch.

- Vi träffas en gång i veckan. Först lyssnade hon på mig och frågade vad jag har för önskemål, och hon skickade mig inte på sådant som jag inte vill, berättar Djamileh Daraei.

Djamileh Daraei
Bildtext Djamileh Daraei jobbade tidigare som kock och hon hade en restaurang tillsammans med sin man. Kockjobbet blev med tiden allt stressigare, så hon bestämde sig för att byta bransch och utbildade sig till florist.
Bild: Yle/Linda Söderlund

Arbetsförmedlingen köper Karriärkonsultens tjänster och om några år ska all jobbförmedling skötas av privata företag.

Djamileh är nöjd med den hjälp hon har fått på Karriärkonsulten, men däremot mycket kritisk till bemötandet på Arbetsförmedlingen.

- Jag vet inte vilken handledare jag har på Arbetsförmedlingen. Jag har mejlat och ringt, men jag får inget svar. Nu skickar jag bara mina rapporter dit och jag har slutat bry mig.

- När jag tänker på Arbetsförmedlingen blir jag stressad, jag får ingen hjälp därifrån, säger Djamileh.

Arbetsförmedlingen hör till de mest utskällda myndigheterna i Sverige, men också många av de privata jobbcoachningsföretagen har fått hård kritik.

En färsk arbetsmarknadsutredning visar att de privata aktörerna sammantaget inte är bättre på att hitta jobb till de arbetssökande, jämfört med Arbetsförmedlingen.

Arbetssökande kan komma i kläm och bli utan hjälp

Nu ska ändå statliga Arbetsförmedlingen omorganiseras helt och hållet.

För några veckor sedan varslades 4500 anställda om uppsägning och lite senare stod det klart att hälften av Arbetsförmedlingens 260 kontor ska stänga.

- Det är en katastrof både för de anställda och för de arbetssökande och också för arbetsmarknadspolitiken i stort. Jag är orolig, magkänslan är inte bra, säger Ulf Törnkvist, fackligt ombud för Seko på Arbetsförmedlingen.

Jan Törnkvist
Bildtext Ulf Törnkvist berättar att det har varit mycket starka reaktioner mot besparingarna bland Arbetsförmedlingens personal. "Alla är oroliga, ingen känner sig säker", säger han.
Bild: Yle/Linda Söderlund

Privatiseringen av Arbetsförmedlingen är ett resultat av Januariavtalet, som regeringen slöt med Centern och Liberalerna.

Törnkvist tror att politikerna helt enkelt inte förstår konsekvenserna av sina beslut.

Han är säker på att många arbetssökande kommer i kläm och blir utan det stöd de behöver.

- De som klarar sig själv kommer alltid att klara sig själv, oberoende av vilka system vi har. Det är personer som är lite mera resurssvaga, nyanlända och folk med funktionsnedsättning - de kommer inte att ha lika lätt att komma in på arbetsmarknaden.

Ansvariga ministern vill inte ha reformen, men genomför den ändå

Socialdemokratiska arbetsmarknadsministern Ylva Johansson har fått ta emot ilska på sociala medier och i insändarspalterna.

Hon säger att hon förstår att folk är upprörda och oroliga, samtidigt som hon gör klart att hon själv egentligen inte vill privatisera Arbetsförmedlingen.

- Det var en svår regeringsbildningsprocess efter valet och nu har vi nått en överenskommelse, en kompromiss. Den innebär att det blir en stor reform av Arbetsförmedlingen, men det är ingen hemlighet att det inte var det vi Socialdemokrater gick till val på, säger Johansson.

Ylva Johansson
Bildtext "När fyra partier med olika utgångspunkter ska samarbeta så måste det bli kompromisser eftersom vi har olika agendor", säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).
Bild: EPA

För speciellt Centerpartiet var reformen av Arbetsförmedlingen en av de viktiga frågorna då Januariavtalet gjordes upp. Nu får Ylva Johansson helt enkelt ta skeden i vacker hand och genomföra reformen.

- Jag tänker se till att det blir bra, även om det inte var det jag helst hade velat göra.

- Vilken roll får de privata aktörerna?

- Arbetsförmedlingen kommer att finnas kvar och vara den statliga myndigheten som tillhandahåller infrastruktur, analyser och bedömningar, och vara den som gör en arbetsmarknadsbedömning för varje individ om man behöver särskilda insatser.

- Och om man behöver särskilda insatser så kommer de att utföras av privata aktörer, säger Johansson.

“Det finns hur mycket jobb som helst, arbetsgivare skriker efter personal”

En rundringning till några jobbcoachingsföretag visar att ingen riktigt vet vad Arbetsförmedlingens omorganisering kommer att betyda för dem. Många hoppas på mera jobb, men de vill också ha information om vad som är på gång.

- Det är viktigt att det blir långsiktigt och hållbart både för Arbetsförmedlingen och för oss som privata leverantörer, så att vi kan planera verksamheten. Nu har det varit väldigt ryckigt både för Arbetsförmedlingen och för oss, säger Karriärkonsultens vd Camilla Hermelin.

Camilla Hermelin
Bildtext “Arbetsmarknaden går mera mot digitalisering, men de som inte hänger med där behöver fortfarande det här extra stödet”, säger Camilla Hermelin.
Bild: Yle/Linda Söderlund

Karriärkonsulten jobbar utifrån att varje arbetssökande har en egen handledare men också ett eget matchningsteam med studie- och yrkesvägledare.

Företaget har mycket kontakt med näringslivet och får på det sättet en bra bild av vilka slags lediga jobb det finns. Den största stötestenen är att de arbetssökande inte har tillräcklig utbildning.

- Det finns hur mycket jobb som helst, arbetsgivare skriker efter personal. Men det matchar inte med dem som står lite längre från arbetsmarknaden.

Arbetsmarknaden förändras i snabb takt och nu kräver regeringen att också Arbetsförmedlingen förnyas och digitaliseras. De arbetssökanden som inte hänger med i arbetsmarknadens förändringar får i fortsättningen särskilt stöd av privata företag.