Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kongressen vill ge Trump en näsbränna - senaten röstade för att USA ska sluta stöda saudiernas krig i Jemen

Från 2019
Arkivbild från april 2017 på en demonstration utanför Vita huset mot kriget i Jemen.
Bildtext Arkivbild från april 2017 på en demonstration utanför Vita huset mot kriget i Jemen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Sju republikanska senatorer revolterade och röstade för demokraternas resolution om att USA ska dra tillbaka sitt stöd för den saudiledda koalitionen i kriget i Jemen. Presidenten väntas lägga in sitt veto mot resolutionen.

I senaten, där republikanerna har majoritet, röstade 54 senatorer för resolutionen om att USA bör dra tillbaka sitt stöd till den saudiledda koalitionen i Jemen och avsluta allt amerikanskt engagemang i kriget där. 46 senatorer röstade mot resolutionen. Den fick alltså stöd av sju republikaner.

- Vi hjälper en främmande makt att bomba sina motståndare i vad som odiskutabelt, bortom allt tvivel, är ett krig, sade den republikanske senatorn Mike Lee som röstade för resolutionen.

I den här resolutionen vill man nämligen stoppa en militär intervention på basis av War Powers Act. En lag från Vietnamkrigets tid som innebär att presidenten måste få klartecken från kongressen innan USA går i krig.

Enligt Vita huset deltar USA inte direkt i striderna i Jemen utan erbjuder bara olika former av understöd till den saudiledda alliansen, alltså gäller inte War Powers Act. Dessutom anser Vita huset att resolutionen underminerar kampen mot extremism.

Jemeniter i huvudstaden Sanaa passerar en väggmålning som föreställer en amerikansk drönare. Bilden tagen i april 2017.
Bildtext Jemeniter i huvudstaden Sanaa passerar en väggmålning som föreställer en amerikansk drönare. Bilden tagen i april 2017.
Bild: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Härnäst ska resolutionen vidare till representanthuset och eftersom demokraterna har majoritet där, så väntas resolutionen få grönt ljus utan problem.

Om resolutionen låter bekant så kan det bero på att senaten godkände en liknande resolution redan i december i fjol, men då stoppades den av representanthuset som då ännu hade republikansk majoritet.

I februari godkände representanthuset en likadan resolution, men av procedurskäl måste representanthuset ännu godkänna senatens version av samma förslag.

Saknas ändå röster för att omkullkasta presidentens veto

Med stor sannolikhet kommer alltså kongressen att ge president Donald Trump en historisk näsbränna. Det blir första gången som kongressen godkänner en resolution om att stoppa en militär intervention just på basis av War Powers Act.

Men Trump väntas använda sitt veto för att stoppa resolutionen. Varken representanthuset eller senaten har den två tredjedelars majoritet som krävs för att omkullkasta presidentens veto.

Det blir ändå första gången som Trump tvingas använda sin vetorätt.

Ska Trump få två läxor av senaten på bara två dagar?

Dessutom hotas Trump av ytterligare en skrapa från kongressen redan på torsdagen.

Senaten väntas rösta om en resolution - som redan godkänts i representanthuset - om att ogiltigförklara det nationella nödläge som Trump förklarade för att få muren mot Mexiko finansierad.

Det är inte alls omöjligt att resolutionen får grönt ljus också i senaten och i så fall får Trump lov att lägga in sitt veto en andra gång.

"Katastrofalt krig lett av en despotisk regim"

Kriget i Jemen beskrivs som den värsta humanitära krisen i världen. Minst 10 000 människor har dödats i kriget. Landets ekonomi har raserats och 14 miljoner människor hotas av svält.

- USA borde inte stöda ett katastrofalt krig som leds av en despotisk regim med en ansvarslös utrikespolitik, sade senator Bernie Sanders.

Tolvåriga Fatima Hadi vårdades för sin akuta undernäring på ett sjukhus i Hajjah i slutet av februari.
Bildtext Tolvåriga Fatima Hadi vårdades för sin akuta undernäring på ett sjukhus i Hajjah i slutet av februari.
Bild: AFP / Lehtikuva

Ändå var det mordet på den saudiska journalisten Jamal Khashoggi som fick de amerikanska politikerna att börja revoltera ordentligt mot Trumpadministrationens stöd till Saudiarabien och kronprinsen Mohammed bin Salmans krig i Jemen.

- Saudiarabien är inte en allierad som förtjänar vårt stöd eller vår militära intervention, sade den republikanske senatorn Mike Lee.

Källor: AP, AFP, Reuters, Washington Post, Yle

Diskussion om artikeln