Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasamusiker på topp i Japan – igen

Från 2019
Uppdaterad 14.03.2019 11:02.
Janne Hyöty spelar en tvåhalsad Shergold gitarr.
Bild: Yle/Roger Källman

Musikproducenten och låtskrivaren Janne Hyöty från Vasa har igen nått toppen av albumlistan i Japan. Den här gången med en låt för pojkbandet Sexy Zone.

På en dag har bandets nya skiva sålt 75 000 exemplar och gått upp på förstaplats på japanska albumlistan. Hyöty har varit med och skrivit huvudlåten på skivan. Låten heter La Sexy Woman.

- Sexy Zone är jättestora i Japan. De är så pass stora att det är ganska självskrivet att de går upp på första plats när de släpper något.

Hur stort är det för dig att just din låt gick upp på förstaplats?

- Klart det är roligt. Jag hade många hits i Japan för ett antal år sedan och haft låtar där med jämna mellanrum. Så det blir lite vardagsmat. Men det är förstås alltid stort när de går upp på första plats.

Extra roligt är det enligt Hyöty att folk ännu köper skivor i Japan.

- Det handlar om fysiska cd-skivor. Cd-skivorna är fortfarande cirka 80 procent av marknaden där.

Låt med mer än tre ackord

Enligt en av Hyötys kontakter i Japanska musikbranschen finns det något i Hyötys låtar som låter som J-pop eller Japan-pop.

- Tydligen finns något i mina låtar som fungerar bra i Japan. Kanske man var japan i sitt förra liv eller något.

Hur skulle du beskriva J-pop?

- Det låter lite oldschool. Det för tankarna till hur man skrev låtar på 70-80-talen. Mycket längre och komplicerade låtar. Mer än tre ackord så att säga. Rikare melodier, bättre musik.

Hyöty har också tidigare skrivit en låt för Sexy Zone. Men går han på gatan i Japan känner folk inte igen honom.

- Jag känner folk inom musikbranschen där och har jobbat länge på japanska marknaden. Så branschfolk vet vem jag är. Men jag har aldrig träffat banden.

Diskussion om artikeln