Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Markägarna på Fabriksudden ansöker på nytt om undantagslov: Nya hotellbygget ryms fint och snyggt

Från 2019
Uppdaterad 15.03.2019 12:51.
En parkeringsplats nära en havsstrand.
Bildtext Nu hoppas man på drygt 180 kvadratmeter extra byggrätt.
Bild: Petra Thilman \ Yle

Svängarna kring hotellbygget på Fabriksudden i Hangö centrum fortsätter. Nu har markägarna lämnat in en ny ansökan om undantagslov.

Miljönämnden i Hangö ska ta ställning till ansökan på torsdag (14.3). Förslaget från stadens tjänsteman är att godkänna markägarnas ansökan.

Nya planen som aldrig blev godkänd

Hur mycket man får bygga på en tomt bestämmer kommunerna om i detaljplanen. Vill man bygga mer än tillåtet, behövs ett undantagslov eller också behövs en helt ny plan.

Tom simbassäng.
Bildtext På tomten finns ett spa.
Bild: Yle/Tove Virta

I bakgrunden för situationen på Fabriksudden finns att förvaltningsdomstolen våren 2018 förkastade den nya planen för området med motiveringen att planen borde ha lagts fram tilll allmänt påseende ytterligare en gång efter att den hade bearbetats.

Det innebär i praktiken att planen för Fabriksudden borde göras om. En ny plan var aktuell eftersom ägarna skulle bygga bland annat hotell och spa på området.

Just nu är det frågan om den tomt på Fabriksudden som ägs av företagen Regatta Spa, bostadsaktiebolaget Hangon Regatta Suites och Hotel Regatta.

På tomten har det redan byggts tre inkvarteringsbyggnader och ett spa, sammanlagt knappt 6200 våningskvadratmeter. Det innebär att 77 procent av tomtens byggrätt i den gamla planen (1998) har använts.

Det finns ingen ny plan - då tar man den gamla planen

Sedan förvaltningsdomstolen förkastade den nya planen har markägarna försökt få undantagslov av staden att bygga hotellet i stöd av den gamla detaljplanen som är från 1998.

Hangö stad förkastade så sent som i november markägarnas ansökan om undantagslov som också byggde på den gamla planen. Tjänstemännen föreslog att lovet beviljas men politikerna i miljönämnden röstade nej.

Peder Planting
Bildtext Peder Planting har sagt att han är besviken på Hangö stad.
Bild: Yle/Maria Wasström

Den gången tyckte politikerna att det handlade om en så betydande avvikelse från den gamla planen att det inte räcker med ett undantagslov utan det behövs en helt ny plan.

Markägarnas talesman, styrelseordföranden för Hotel Regatta Peder Planting var mycket besviken efter beslutet i höstas.

Han konstaterade bland annat att Hangö stad vill skada deras verksamhet. Han kallade Hangö mer byråkratiskt än Ryssland där han också gjort affärer. Planting sa att hotellprojektet redan börjat rekrytera personal men att rekryteringen efter stadens beslut måste avbrytas.

Tvådelat hotell med glasdel emellan

Men nu har markägarna på Fabriksudden trots allt ansökt om ett nytt undantagstillstånd för att bygga ett 1970 kvadramteter stort hotell på tomten.

Avsikten är att dela hotellbyggnaden i två byggnadsmassor. Mellan byggnadsdelarna ska det finnas en transparent glasdel.

Ritning med hotellbygge och promenadstråk.
Bildtext Illustration som visar det planerade hotellbygget på Fabriksudden.
Bild: Cedercreutz arkkitehdit

Enligt markägarna skulle hotellbyggnaden placera sig naturligt i hörnet på den öppna tomten. Det skulle också ge helhetsstrukturen hållning.

Byggnaden skulle skyla parkeringsfältet och servicegården norr om spabyggnaden. Utsikten från Simhusgatan och stranden skulle därmed förbättras.

Mindre överskridning av byggrätten

Den nya undantagsansökan för hotellbygget avviker inte mycket från den gamla. Överskridningen av byggrätten är ändå mindre än i den gamla ansökan.

Nu vill markägarna överskrida byggrätten med 182 kvadratmeter då de tidigare ville ha 600 kvadratmeter extra byggrätt. I procent handlar det nu om en överskridning på 2,3 procent då det i höstas var frågan om 7,5 procent.

Förslaget till miljönämnden på torsdag (14.3) är ganska likadant som i höstas. Stadsgeodeten föreslår att markägarna säger ja till undantagslovet.

Motiveringen är också den här gången att konsekvenserna inte blir betydande eftersom största delen av byggrätten på tomten redan är använd. Den planerade byggnaden avviker inte från sin miljö. Den bli lägre än byggnaderna runt omkring. Och byggrätten överskrids endast lite.

Diskussion om artikeln