Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Antisemitismen på frammarsch också i Tyskland – anmälningsportal kartlägger omfattningen och hjälper de drabbade

Från 2019
SS-klotter på minnessten för förintelseoffer
Bild: Yle/Johnny Sjöblom

Också i Tyskland har de antisemitiska brotten ökat under de senaste åren. Samtidigt landar ändå en stor del av den antisemitism som judar upplever i vardagen aldrig i någon statistik. Sedan början av februari kan nu vem som helst var som helst i Tyskland rapportera om all slags antisemitism.

Judar som hotas med en ny Förintelse. Förintelseoffers minnesplaketter som har blivit nerklottrade med SS-runor. Flygblad som sprider teorier om en judisk världskonspiration.

Alexander Rasumny från informationsbyrån för antisemitism RIAS visar upp vad folk har skickat in för bilder.

Sedan år 2015 har man här tagit emot anmälningar om antisemitiska incidenter i Berlin och nu utvidgar man verksamheten till hela landet.

– Vi får in anmälningar om allt från fysiskt våld till verbala påhopp.

Folk som blir utskällda på gatan bara för att de är judar. Också olika former av skadegörelse är vanligt, säger Benjamin Steinitz som leder projektet vid RIAS.

Tre till fyra anmälningar varje dag

Via portalen kan man också rapportera om händelser som inte nödvändigtvis når över tröskeln för en polisanmälan.

I medeltal tar man emot tre till fyra anmälningar varje dag. Antalet fall har för varje år blivit fler, åtminstone i Berlin där man har fört bok sedan 2015.

– Det här hänger säkert till en del ihop med att fler mänskor har hört om vår portal och vårt arbete, men vi utgår samtidigt från att den synliga antisemitismen har blivit allt vanligare, säger Steinitz.

Bejnamin Steinitz visar upp portalen för anmälningar.
Bildtext Bejnamin Steinitz visar upp portalen för anmälningar.
Bild: Yle/Johnny Sjöblom

Han tillägger att antisemitismen för många judar har blivit något av ett vardagsfenomen. Det har man från RIAS sida kunnat slå fast i samarbetet med judiska organisationer i Tyskland.

– Vi tar kontakt med alla som lämnar in anmälningar och frågar dem hur de vill att vi ska handskas med fallen. Det handlar till exempel om händelsen ska ges offentlighet eller inte, konstaterar Steinitz.

Och han säger vidare att ett av RIAS uttryckliga mål är att genom offentliggöranden skildra omfattningen av antisemitismen i landet.

Hjälp för drabbade

Därtill ger RIAS också offer och vittnen råd om hur man kan få hjälp att tackla händelserna. Här kan det handla om såväl psykisk som juridisk hjälp.

– I första hand vill vi ge eventuellt traumatiserade mänskor hjälp. Vi vill också att den här hjälpen ska komma från en medborgarorganisation för att skydda de mänskor som tidigare kanske har haft dåliga erfarenheter i kontakt med polisen, säger Felix Klein som är den tyska regeringens särskilda ombud i kampen mot antisemitism.

Klein har suttit på den nyinrättade posten i snart ett år och ett utvidgat anmälningssystem har varit ett av hans centrala projekt.

– Att på något sätt mäta hur mycket antisemitism det finns i ett samhälle är förstås svårt. Ser man på polisens statistik från ifjol så hade vi över 1 600 brott med antisemitiska förtecken.

– Men det handlar förstås bara om toppen på isberget och genom ett heltäckande system för anmälningar hoppas jag nu att vi får en klarare bild av omfattningen, säger Klein.

Ännu inga franska förhållanden

De personer som begår antisemitiska brott har enligt Klein nödvändigtvis inte blivit fler, men samtidigt säger han att antisemitismen i Tyskland i dag definitivt är mer högljudd och öppen än vad den tidigare har varit.

– På nätet hittar antisemiter lätt likasinnade och ofta sägs saker som tidigare hade varit helt otänkbara.

– Vi utgår från att omkring femton procent av befolkningen när judefientliga åsikter och de här åsikterna hittar man såväl bland högern som bland vänstern och bland muslimer, konstaterar Klein.

Felix Klein är den tyska regeringens särskilda ombud i kampen mot antisemitism
Bildtext Felix Klein är den tyska regeringens särskilda ombud i kampen mot antisemitism
Bild: Yle/Johnny Sjöblom

I grannlandet Frankrike har allt fler judar valt att lämna landet under de senaste åren. Riktigt så illa är det inte ännu i Tyskland.

– Jag tror inte att judar sitter med väskorna packade. Tyskland är fortfarande ett för judar tryggt land men samtidigt vet jag om att man nog diskuterar Israel som ett alternativ. Den här diskussionen måste vi se på med mycket stor oro, säger Klein.

”Israel i centrum för antisemitism”

Med hjälp av de anmälningar som RIAS nu får in hoppas man i framtiden bättre komma åt antisemitismen.

– Oberoende av om det gäller mer utbildning eller att få polis och rättsväsende att få upp ögonen för problemet, så tror jag att vår information är en bra utgångspunkt för att utveckla strategier i kampen mot antisemitismen, säger Benjamin Steinitz.

Materialet erbjuder också en möjlighet att ta reda hur dagens antisemitism ser ut.

– Mitt mål är att förmedla känslan av att antisemitismen är ett hot mot oss alla.

― Felix Klein, tyska regeringens särskilda ombud i kampen mot antisemitism

Enligt regeringsombudet Felix Klein kretsar mycket av antisemitismen i Tyskland i dag kring Israel och israelisk politik.

– Mitt mål är att förmedla känslan av att antisemitismen är ett hot mot oss alla. Att alla angrepp på judar samtidigt är angrepp på samhället och demokratin. Och att det här är något vi måste försvara oss mot, säger Klein.

Diskussion om artikeln