Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Inspektion avslöjade: För få vårdare på Esperi Cares vårdhem i Karleby

Från 2019
Uppdaterad 14.03.2019 15:34.
en vårdare håller en klient i handen.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Mostphotos / Arne Trautmann

Inspektioner har avslöjat att vårdhemmet Fiona i Karleby har för få skötare. Hemmet drivs av Esperi Care.

Enligt Regionförvaltningsverket måste det finnas 32 närvårdare och sjukskötare jämnt fördelade på morgon-, kvälls- och nattskiften på hemmet. Inspektionen visade att man hade åtta färre, eller 24 stycken.

Vårdsamkommunen Soite i Karlebyregionen som köper tjänsterna gjorde en inspektion på hemmet förra veckan. Det gjordes efter att en anhörig fattat misstankar om att det är för få anställda på hemmet.

- Genast vi fick höra om läget på boendet åkte vi dit för att kontrollera läget, säger övervakningschef Vuokko Paananen på Soite.

I måndags gjorde Regionförvaltningsverket och Soite också ett oannonserat besök på Fiona.

Esperi Cares områdeschef Kimmo Karvonen betonar i sitt svar via e-post till Yle att regionförvaltningsverkets utredning kring Fiona ännu inte är avslutad och det är för tidigt att dra några slutsatser om granskningen. Enligt Karvonen har Esperi jobbat tätt med RFV och ärendet har framskridit enligt överenskommelse.

- I motsats till vad som har påståtts har Fiona haft 39 vårdare till sitt förfogande, av dem är 24 månadsavlönade. Resten av vårdarna är deltids- timanställda eller sådana som kan kallas in vid behov. Också åt dem har Esperi erbjudit möjlighet att övergå till månadsavlönat arbete, meddelar Karvonen.

Tog in personal från Soite

På Fiona bor 51 äldre. Vårdhemmet måste ta in mer personal och i helgen bad man om hjälp från Soite. Många vårdare var sjuka och för att klara situationen flyttades vårdare från olika enheter inom Soite.

- För att klara patientsäkerheten flyttade vi över skötare 7-10 mars. Framöver är det Esperi Care som själv ska ordna vikarier.

- Vid ett sådant här exceptionellt läge kan man också använda vårdare från personaluthyrningsföretag, men i det här fallet kom man tillsammans med samkommunen överens om att använda Soites personal. Samkommunen ersätts som normalt för den utlånade personalen, säger Esperi Cares områdeschef Kimmo Karvonen.

Soites övervakningschef Vuokko Paananen säger att läget är oroande.

- Det börjar bli ont om anställda också på vårt område.

Soite har sedan 2010 gjort regelbundna kontrollbesök på alla enheter.

Uppdaterad 15.35 med kommentarer av Esperi Cares områdeschef Kimmo Karvonen.

Artikeln baserar sig delvis på Tarkastuskäynti paljasti: Esperi Caren hoivakodissa Kokkolassa selvästi liian vähän hoitajia skriven av Iina Kluukeri.

Rullstolar i rad på ett vårdhem.

Hundratals vårdhem har nu granskats

Ett tiotal allvarliga fall har upptäckts.

Diskussion om artikeln