Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Den tidigare fotbollsmakten Italien kommer inte att underskatta Finland i EM-kvalpremiären: ”Det är mycket stor press på Mancini just nu”

Från 2019
Uppdaterad 22.03.2019 13:14.
Italiens chefstränare Roberto Mancini.
Bildtext Italiens chefstränare Roberto Mancini.
Bild: EPA

Att sommarens VM i Ryssland gick utan Italien var en katastrof för den fyrfaldiga världsmästarnationen. I det stundande EM-kvalet som Italien inleder mot Finland kommer chefstränaren Roberto Mancini inte att lämna något åt slumpen.

– Det är säkert att de kommer att vara fokuserade på den här matchen. Det är den första matchen i det nya kvalet och det senaste kvalet var en katastrof, konstaterar Finlands landslagsscout Toni Korkeakunnas.

Italien missade VM efter att ha åkt på en nit mot Sverige i kvalets playoff. Katastrofen fullbordades i november 2017.

Det italienska förbundet sparkade tränaren Gian Piero Ventura och tre dagar senare avgick förbundets president Carlo Tavecchio.

Gian Piero Vetura fick sparken efter debaclet mot Sverige.
Bildtext Den upprörda chefstränaren Gian Piero Ventura fick sparken efter debaclet mot Sverige.
Bild: All Over Press

Ett halvt år senare i maj 2018 anställdes Roberto Mancini för att lyfta landslaget på fötter igen. Hittills har Mancinis era inte varit resultatmässigt en dans på rosor även om Italien har tagit steg framåt spelmässigt.

I höstens Nations League slutade Italien tvåa i en grupp där Portugal var etta och Polen trea. Av de fyra matcherna i Nations League lyckades Italien vinna endast en – Polen på bortaplan med 1–0.

– Det är mycket stor press på Mancini just nu. Resultaten har inte varit så goda. I de sex senaste matcherna har de gjort bara fem mål och vunnit två gånger, berättar Korkeakunnas.

Toni Korkeakunnas på Bollförbundet.
Bildtext Scout Toni Korkeakunnas på Bollförbundet.
Bild: Mikael Oivo / Yle

– De hade ett extraläger för landslaget i februari. Sådant görs inte ofta utanför de internationella landskampsfönstren. Det tyder på att det är stor press där.

Att italienarna kommer att vara extra fokuserade bådar inte gott för Finland. Å andra sidan kan Finland eventuellt dra nytta av att Italien inte kan spela avslappnat.

– Det är en chans för oss också, för de måste vinna över Finland. Men jag är säker på att Mancini och hans assisterande tränare har analyserat vårt lag ganska noggrant.

Bra mix av unga och erfarna spelare

För tillfället saknar Italien en stor anfallsstjärna i stil med Alessandro Del Piero, Roberto Baggio eller Paolo Rossi.

Lazios Ciro Immobile kommer sannolikt att starta på topp mot Finland. Han har inte varit någon stor målspruta i landslaget men gjort ändå sju fullträffar på 35 matcher.

Ciro Immobile gjorde mål mot Portugal i Nations League i november.
Bildtext Ciro Immobile gjorde mål mot Portugal i Nations League i november.
Bild: EPA

I övrigt torde Mancini ändå vara tillfreds med spelarmaterialet han har till sitt förfogande.

– De har en bra mix. De har spelare med lång erfarenhet i landslaget och så har de nya unga spelare som är snabba och skickliga med bollen, anser Korkeakunnas.

Så här kommer Italien att spela mot Finland, tror scouten.

– När de börjar spela försöker de först få bollen till Jorginho, ex-brassen som spelar klubfotboll i Chelsea. Han är deras playmaker.

Jorginho och Marco Verratti dirigerar på Italiens centrala mittfält.
Bildtext Jorginho och Marco Verratti dirigerar på Italiens centrala mittfält.
Bild: All Over Press

– Bredvid honom har de Marco Verratti som spelar i PSG – en väldigt jobbig box-to-box mittfältare. De här två utgör motorhuset i laget.

Finlands backar kommer att få se upp med Italiens yttrar Lorenzo Insigne och Federico Chiesa som spelar på rätt så olika sätt.

– Den kanske farligaste spelaren är Insigne från Napoli. Han börjar på vänsterkanten men spelar mest i fickorna som uppstår – som en nummer tia.

21-årige Federico Chiesa har gjort 11 landskamper för Italien.
Bildtext 21-årige Federico Chiesa har gjort 11 landskamper för Italien.
Bild: All Over Press

– På högerkanten har de en ung spelare, Federico Chiesa, som är mycket skicklig i en-mot-en situationer. Han skapar stora svårigheter för försvararna i serie A i Italien, och också i landslaget har han varit väldigt bra, påpekar Korkeakunnas.

”Det finns utrymme i Italiens ficka”

Alla lag har svaga punkter, likaså det namnstarka Italien.

Otypiskt nog för det traditionellt defensivt lagda italienska landslaget vill Mancini att Azzurri anfaller friskt, vilket öppnar för kontringsmöjligheter.

– De anfaller med ganska många spelare. Deras mittbackar Giorgio Chiellini och Leonardo Bonucci är världsklasspelare men inte de snabbaste.

– På vänstersida spelar vänsterbacken Christian Biraghi nästan som vänstermittfältare. Det finns alltså ytor bakom deras backlinje. Med snabba kontringar kan det vara möjligt att få goda chanser mot dem, hävdar Korkeakunnas.

Teemu Pukki i landslagströjan.
Bildtext Teemu Pukki har nytta av sin löpstyrka även mot starka Italien.
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

Teemu Pukkis och Pyry Soiris snabbhet kan alltså komma väl till pass i matchen i Udine. Även de finländska mittfältarna kan orsaka problem för Italien, tror Toni Korkeakunnas.

– Deras mittfältare Jorginho och Verratti har mera fokus på anfallet. De följer inte alls så bra motståndarnas djuplöpningar.

– Det är möjligt för våra mittfältare och yttrar att få press framför deras backlinje. Det finns utrymme i Italiens ficka.

Italien och Finland drabbar samman i EM-kvalet den 23 mars.

Diskussion om artikeln