Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

SVT: Stor brottsbenägenhet bland återvändande IS-krigare i Sverige

Från 2019
Uppdaterad 14.03.2019 11:45.
IS-krigare med vapen
Bild: EPA

Sveriges Television har kartlagt bottsbenägenheten hos de IS-krigare som har återvänt till Sverige. Resultatet visar att var tredje har varit inblandad i brottslig verksamhet efter att de lämnat krigsområdet.

Uppskattningsvis 150 personer, som anmält sig till jihadistgrupper i Irak och Syrien, har återvänt till Sverige.

Av de 41 som SVT har kartlagt är 12 kvinnor. Barnen till flera av dem har blivit omhändertagna. Ingen av kvinnorna har ändå dömts för brott.

13 av de kartlagda är alla män och de misstänks eller har dömts för brott i Sverige.

Till brotten hör grov misshandel, penningtvätt, häleri, utpressning, stölder och narkotikabrott.

Säkerhetspolisen SÄPO kommenterar inte enskilda insatser mot återvändande IS-krigare men bekräftar ett nära samarbete med polisen och ekobrottsmyndigheten.

SÄPO: Våldsbejakande islamism största hotet

På torsdagen presenterade SÄPO sin årsrapport för 2018. Den visar hotbilden mot Sverige är bredare och ser annorlunda ut än för några år sedan.

SÄPO skriver att den våldsbejakande islamistiska miljön utgör det största hotet. Det här ökar, enligt SÄPO, behovet av att skydda de viktigaste funktionerna i det svenska samhället.

Vid en presskonferens på torsdagen sade SÄPO att man nog har en god koll på IS-återvändare.

Säkerhetspolisen konstaterar också att Ryssland försöker påverka Sverige.

- Under senare år har vi sett framför allt Ryssland utvecklat en förmåga att aktivt och dolt påverka andra stater, skriver SÄPO.

Liknande uppfattning i Finland

För några dagar sedan betonades ungefär samma sak i rapport som utarbetats av Försvarsministeriet, Inrikesministeriet och Utrikesministeriet i Finland.

Kontentan av den är att Ryssland försöker påverka både diskussionen och beslutsfattandet kring säkerhetspolitiken i Finland.

Det råder asymmetri i styrkeförhållandena och en grundläggande konflikt i de säkerhetspolitiska intressena länderna emellan, står det i rapporten.

Diskussion om artikeln