Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rapport: Äventyrslust får finlandssvenskar att flytta till Sverige - inte ekonomin

Från 2019
Uppdaterad 14.03.2019 14:07.
Foto från kommandobryggan på Viking Lines kryssningsfartyg M/S Grace.
Bild: Yle/Peter Karlberg

Sverige är ett tryggt äventyr, där kulturen är bekant och språket detsamma som hemma. Därför flyttar unga finlandssvenskar till grannlandet och många stannar kvar för gott.

De nyaste siffrorna som ingår i tankesmedjan Magmas rapport om hur svenskspråkiga ungdomar flyttar till Sverige visar att flyttningstrenden håller i sig och ligger på en hög nivå.

Under 2000-talet har drygt tre procent av finlandssvenskarna flyttat till Sverige, nästan 20 000 personer.

Ett tryggt äventyr

Enligt Kaisa Kepsu, en av forskarna bakom rapporten, varierar orsakerna till att finländare flyttar till Sverige från person till person.

- Sverige är en möjlighet att studera på svenska, ekonomin är bra och det finns många arbetsmöjligheter. För många unga är Sverige ett tryggt äventyr, det är samtidigt utomlands men ändå bekant, säger Kepsu.

Kaisa Kepsu, utredningsansvarig på tankesmedjan Magma
Bild: Kaisa Kepsu

Utflyttningstoppen för svenskspråkiga inträffade 2016 och var speciellt tydlig i Österbotten, varifrån 400 lämnade Finland till förmån för Sverige. Av dem var nästan hälften i åldern 15–24 år.

Ekonomiska orsaker inte avgörande

Rapporten visar att ekonomiska orsaker inte är avgörande när finländare besluter sig för att flytta till Sverige.

Enligt Kepsu ser man inga tydliga skillnader i flyttstatistiken som skulle hänga samman med konjukturerna i landet eller hur det går ekonomiskt i Sverige.

- Flyttarna själva uttrycker det som att det är en del av att förverkliga sig själv. Det är de centrala motiven, inte att man flyttar efter en bättre lön eller för att man flyr arbetslöshet.

Hjärnflykt?

Enligt Kaisa Kepsu är det svårt att ta ställning till om vi borde vara oroliga för att unga, utbildade personer “flyr” till Sverige, en viss sorts hjärnflykt alltså.

- Det vi ändå borde fästa uppmärksamhet vid är att vi tappar svenskspråkiga till Sverige och hur vi skulle locka tillbaka dem.

Många finlandssvenskar har planer på att flytta tillbaka till Finland, men vet inte riktigt när.

Situationen är ändå inte helt hopplös för det svenska språket i Finland. Magmas rapport visar nämligen också att allt fler rikssvenskar flyttar hit, vilket lite jämnar ut antalet svenskspråkiga i vårt land.

Diskussion om artikeln