Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Wärtsilä säger upp 41 i Vasa – påverkar inte nya teknologicentret

Från 2019
Uppdaterad 14.03.2019 18:02.
En 58 ton tung Wärtsilämotor lastas ombord på ett fartyg.
Bild: Yle/Roger Källman

Wärtsiläs samarbetsförhandlingar i Finland har avslutats. Sammanlagt 78 personer blir utan jobb, 41 utav dem arbetar i Vasa.

På torsdagen avslutades samarbetsförhandlingarna på Wärtsilä. Slutresultatet är att sammanlagt 78 personer med fast anställning, främst högre tjänstemän och tjänstemän får gå.

Av uppsägningarna kommer 41 att sägas upp i Vasa, 16 i Åbo och 21 i Helsingfors.

Av de som sägs upp arbetar 26 personer inom affärsområdet Marine Business, 40 inom affärsområdet Energy Business och 12 inom stödfunktionerna.

Från 150 till 78

I januari meddelade Wärtsilä att man inleder samarbetsförhandlingar i Wärtsiläs alla bolag och verksamhetsställen i Finland på grund av ett globalt anpassningsprogram. Man ville säkerställa lönsamheten och konkurrenskraften i framtiden.

Minskningsbehovet beräknades då vara maximalt 150 arbetstillfällen.

- Det är väldigt tråkigt att vi måste ta till arbetsplatsminskningar. Världsekonomins tillväxt har avtagit och för att upprätthålla konkurrenskraften krävs även omorganiseringar som är tunga, säger Vesa Riihimäki, verkställande direktör för Wärtsilä Finland, i ett pressmeddelande.

Riihimäki säger att man ändå lyckades skära ner det ursprungliga minskningsbehovet och kunde lämna arbetarna i Delivery Centre Vaasa utanför samarbetsförhandlingarna.

- Det är viktigt att processen inte inverkat på planerna för Smart Technology Hub som kommer att byggas i Vasa, säger Riihimäki.

Facket fruktade fler uppsägningar i Vasa

Från fackets sida ifrågasätter huvudförtroendeman Ralf Holmlund behovet av uppsägningar och anser att orderläget är så gott att de inte behövs.

- Vi hade ändå fruktat att det blir fler uppsägningar i Vasa eftersom antalet anställda är så många fler här, det blir ändå en tung vecka nästa vecka när namnen på de uppsagda klarnar, säger Ralf Holmlund.

Wärtsilä sysselsatte i slutet av februari 3939 personer i Finland, varav 3044 finns i Vasa, 401 i Åbo och 494 i Helsingfors.

Artikeln är kompletterad kl. 18.00 med en kommentar av huvudförtroendeman Ralf Holmlund

Diskussion om artikeln