Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ungdomar samlas till global klimataktion: "Om folk i lönearbete strejkade skulle det ha större effekt"

Från 2019
Uppdaterad 15.03.2019 07:02.
Närbild på en gympaboll som har målats till en jordglob. Någon står utomhus och håller i den.
Bildtext Både mindre och större klimatmanifestationer har tagit plats i Finland under våren.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Runt om i världen samlas ungdomar i dag till en global klimatmanifestation inspirerade av svenska Greta Thunbergs rörelse Fridays for future. Amos Wallgren tänker delta i strejken, men säger att effekten vore större om vuxna i arbetslivet skulle strejka.

- På det sättet är fredagens manifestation särskilt viktig eftersom vi blir en del av en internationell rörelse där unga strejkar för klimatet, säger Wallgren, 22, som studerar politik vid Helsingfors universitet och är politiskt aktiv.

Karta över orter där unga ordnar klimatmanifestation 15.3.2019.
Bildtext Karta över orter i världen där klimatmanifestationen ordnas på fredag.
Bild: www.fridaysforfuture.org, openstreetmap

Med en grupp studiekompisar tänker han infinna sig utanför riksdagshuset senare i dag för att kräva aktion för klimatet.

- Det viktigaste exemplet är förstås Greta Thunberg och Fridays For Future, som organiserar manifestationen. Jag tror vi blir ett tiotal studerande, men jag förväntar mig se fler gymnasieelever vid demonstrationen.

Nobel-nominerad klimataktivist leder kampen

Greta Thunberg har med eget exempel inspirerat ungdomar så gott som överallt i världen att demonstrera för klimatet. Thunberg började i fjol höstas skolstrejka varje fredag utanför riksdagen i Stockholm.

Hennes åtskilliga framföranden, till exempel vid klimatmötet i Katowice i Polen, har lett till att hon nominerats till Nobels fredspris.

Miljöstrejk i skolor är inte så att säga ett hot för etablissemanget.

Studerande Amos Wallgren

Amos Wallgren säger att också vuxna deltagit i tidigare manifestationer, men det behövs fler av dem.

- Förstås vore det en större grej om folk i lönearbete skulle strejka för klimatet. Miljöstrejk i skolor är inte så att säga ett hot för etablissemanget, men jag tror nog att det har ett starkt moraliskt imperativ för en mera ansvarig klimatpolitik. Hur det syns i riksdagsvalet är naturligtvis ännu en öppen fråga, säger Wallgren.

Wallgren efterlyser många debatter om miljön inför riksdagsvalet och svåra frågor.

- Man borde sätta mera energi på att göra svåra frågor om till exempelvis strukturella förändringar istället för att göra det lätt och säga att alla vill ha en grönare politik, säger Wallgren.

Klimatmanifestationer ordnas på fredagen bland annat på Lilltorget i Åbo, i Vasa framför stadshuset, i Gamlakarleby framför stadshuset, i Helsingfors utanför riksdagshuset och i Tammerfors.

Diskussion om artikeln