Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Pedofilens bästa vän är tystnaden, pratar vi inte om det låter vi det ske" – höjdhoppslegendaren Patrik Sjöberg vill arbeta preventivt för att skydda barn från sexuella övergrepp

Från 2019
Patrik Sjöberg reser runt Europa som föreläsare.
Bildtext Patrik Sjöberg föreläste på Hanaholmen.
Bild: Lehtikuva

Den forne höjdhopparen Patrik Sjöberg har genomlevt ett helvete som offer för sexuella övergrepp. Idag föreläser han flitigt och hjälper organisationer som arbetar i preventivt syfte. "Jag vill absolut inte att något barn ska behöva gå igenom samma sak som jag", säger Sjöberg till Yle Sporten i samband med sin första föreläsning på temat i Finland.

Yle Sporten träffade den idag 54-årige Sjöberg i samband med en föreläsning i Esbo där temat var "Att skydda barn och unga från sexualbrott".

För Sjöbergs del handlar det om ett uppdrag han allra helst hade sluppit utföra.

– Många säger till mig att de vet precis hur det känns, men då säger jag bara: nej. Det är ingen som vet hur det känns om du inte själv gått igenom det. Många säger också att jag ska släppa det, men vi kan inte släppa detta, säger Sjöberg.

För snart åtta år sedan publicerade Sjöberg sina memoarer där han berättade om de omfattande sexuella övergrepp han utsattes för av sin finske tränare Viljo Nousiainen.

– Jag drivs dels av ett enormt hat mot min förövare, men sen vill jag helt enkelt inte se barn fara illa. Det är det värsta brottet du kan göra, att förgripa dig på ett barn. Det är, jag kan inte säga vad jag hade velat göra med de här pedofilerna som gör det, men det är det värsta brottet du kan göra, slår Sjöberg fast.

Att besöka Finland väcker obehaglig minnen

Han berättar för Yle Sporten att redan det faktum att han på onsdagen landade i Helsingfors var nog för att trigga ett rejält illamående och väcka många obehagliga minnen till liv.

– Det finns hela tiden med mig, tyvärr. Det var ingenting jag bad om, det var ingenting jag ville ha. Den som skulle ta ansvar för det brydde sig aldrig, varken min mamma eller skolan, Viljo brydde sig definitivt inte.

Viljo Nousiainen var Patrik Sjöbergs tränare.
Bildtext Viljo Nousiainen var Patrik Sjöbergs tränare.
Bild: imago sportfotodienst/ All Over Press

– Det är något jag själv har fått bära med mig och försöka hitta en väg att överleva. Det är det vi är, vi som blivit utsatta för övergrepp, vi är överlevare, förklarar Sjöberg.

Han berättar också att han ofta får höra att det är bra att han berättat sin historia och tjänat en massa miljoner på det.

– Pengar hjälper inte. Jag har levt i en mardröm hela mitt liv. Jag hade gärna stått över de pengarna. Det är klart att skadestånd alltid ska betalas ut till offren, men det är inget som hjälper: minnena finns kvar. Självklart ska till exempel skadestånd betalas ut, men vi måste jobba preventivt, det skall aldrig hända, poängterar han.

Att Sjöbergs tränare råkade vara finländare ledde i samband med hans boksläpp till att han fick hatbrev i e-posten från just Finland.

På temat kring sexuella övergrepp föreläste Sjöberg för första gången i Finland. Under sin föreläsning betonade han att det är svårt att tala om problematiken i Sverige men att det verkar vara ännu svårare i Finland.

Ändå finns problemen också på den östra sidan av Bottenviken.

– Finland ligger väldigt nära Sverige geografiskt och jag har jobbat mycket i Europarådet med dessa frågor. Den verkligheten vi stöter på där gäller också Finland. Ni har samma problem, men jag tror att ni också behöver vakna, ni måste börja prata om det. Pedofilens bästa vän är tystnaden, pratar vi inte om det låter vi det ske.

"Det här är det största samhällsproblemet vi har"

Det är också via organisationen "Treskablinoll" som Sjöberg i dagsläget arbetar för att väcka uppmärksamhet och sprida kunskap inom idrottsorganisationer och andra former av verksamheter som riktar sig till barn.

– Är det en sak som är säker så är det att pedofiler jobbar med barn, de jobbar inte på äldrevården, de jobbar inte på ålderdomshem, de söker sig dit barnen är och det är idrotten i Finland, precis som i Sverige. Det är det ställe där barnen finns. Sen finns scouter, körer och sånt också med. På alla ställen där det finns barn kommer vi att hitta dessa män.

Organisationen "Treskablinoll" tar sitt namn från en utredning i Sverige som kom kring åren 2006–2007. Resultaten visade då att tre barn i varje svensk skolklass blir utsatta för sexuella övergrepp.

Patrik Sjöberg.
Bildtext Patrik Sjöberg har föreläst runt om i hela Europa.

Sjöberg har också via Europaparlamentet arbetat i större projekt med samma tema och kan inte betona nog vikten av arbetet när det handlar om barn som far illa.

– Det här är det största samhällsproblemet vi har. Vi pratar om många andra saker, men att barn far illa är något som tydligen människor upplever som jobbigt att prata om. Jag själv har gått igenom ett helvete och blivit utsatt och jag är ett offer. Jag vet att det absolut inte är något som någon ska gå igenom.

– Mitt liv har varit kaos, jag fick ingen barndom och jag får betala priset varje dag. Jag fick inget normalt liv och kommer inte att få det. Jag vill absolut inte att något barn ska behöva gå igenom samma sak som jag, säger Sjöberg som vid Hanaholmen föreläste för fullt hus.

"Pedofiler är väldigt duktiga på att föra över skulden"

Han berättar också att "Treskablinoll" nått konkreta resultat i Sverige i och med att ämnet kroppslig integritet tas in på agendan i skolan.

Organisationen vill arbeta med att lära barn vad sexuella övergrepp är: Vad är okej, vad är det man inte behöver ställa upp på. Barn vet tyvärr inte det, det har blivit så i vår kultur, understryker Sjöberg.

Han har också en enkel hälsning till juniorer som eventuellt funderar över frågor om gränsdragningar och vad som kan tänkas vara rätt eller fel.

– Det är inte ditt fel. Det är inte din skam. Du har blivit utsatt för något av en vuxen person. Det är han som ska känna skam, det är hans fel. Pedofiler är väldigt duktiga på att föra över skulden, att du börjar tveka över vad som hände och varför det hände. Vi måste byta fokus. Det är förövaren som skall ha all skit. Det är svårt att prata om det och det krävs utbildning, avrundar Sjöberg.

Under sin aktiva karriär klarade Sjöberg som bäst 242 centimeter i höjdhopp, grenen där han vann både EM- och VM-guld samt tre olympiska medaljer under åren 1984-1992.

Patrik Sjöberg är som gäst i programmet Efter Nio den 1 april.

Programmet är inte längre tillgängligt
Patrik Sjöberg

Sjöberg berättar om sexuella övergrepp

Avslöjanden i den svenske höjdhopparen Patrik Sjöbergs memoarer har väckt kraftiga reaktioner i Sverige. I boken berättar Sjöberg om hur hans styvfar och tränare Viljo Nousiainen förgrep sig på honom under flera års tid. Du hittar mer om Sjöberg på SVT:s webbplats !

Diskussion om artikeln