Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fortfarande chans för omfattande jour vid Vasa centralsjukhus - riksdagen röstar på fredag

Från 2019
Uppdaterad 15.03.2019 05:41.
Vasa centralsjukhus
Bild: Yle / Mari Latva-Karjanmaa

Riksdagen röstar på fredag om förslaget att låta nästa regering utreda frågan om omfattande jour vid Vasa centralsjukhus.

Social- och hälsovårdsutskottet hann lägga fram ett betänkande i sista minuten på torsdag förmiddag, och bara några timmar senare var det dags för den första behandlingen och debatt i plenum.

Betänkandet blev klart i expressfart efter två dagar av politisk akrobatik i utskottet. Utskottets ståndpunkt är att nästa regering måste ta tag i jourfrågan.

Svenska folkpartiets ledamöter vill ändå fortfarande göra processen kort och föreslår därför att riksdagen istället ska rösta för medborgarinitiativet om omfattande jour, som skulle träda i kraft genast.

- I politiken ska man aldrig ge upp när man jobbar för en viktig sak som handlar om rättvisa och människors rätt till lika behandling, sade en nöjd SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson.

Stöd över partigränserna

I och med att vård- och landskapsreformen kollapsade och drog regeringen med sig i fallet, fick medborgarinitiativet den här gången stöd över partigränserna.

Gränsen mellan oppositions- och regeringspartier hade praktiskt taget försvunnit i plenisalen.

- Medborgarinitiativet innebär den bästa lösningen också ur språksynvinkel, sade Vesa-Matti Saarakkala (Blå) och fick genast beröm och tack av Anna-Maja Henriksson.

Saarakkala motiverade också sin ståndpunkt med att det blir dyrt att utbilda personalen i Seinäjoki i svenska.

Han tycker att det är bortkastade pengar speciellt då antalet klienter i Seinäjoki med svenska som modersmål inte har visat sig vara flera än lite på 20 per år.

Saarakkala tillhörde ursprungligen Sannfinländarna och är invald i Vasa valkrets.

Socialdemokrater vill att medborgarinitiativet godkänns genast

Förutom flera SFP:are höll också flera Socialdemokrater inlägg i debatten där de talade för att medborgarinitiativet som sådant ska godkännas.

Hit hörde bland annat Eero Heinäluoma, Jutta Urpilainen, Maria Tolppanen och social- och hälsovårdsutskottet ordförande Krista Kiuru.

Centerns Pekka Puska fortsatte också i plenum att tala för sitt förslag att kräva att nästa regering bereder frågan.

Den avgörande andra omröstningen sker antingen på måndag eller tisdag nästa vecka, innan riksdagen avslutar sitt arbete och inleder valpausen.

Om medborgarinitiativet godkänns i riksdagen innebär det också att Seinäjoki inte längre enligt lagen har plikt att erbjuda vård både på svenska och finska.

Diskussion om artikeln