Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump hoppas på snabbt brexit, kritiserar dåligt skötta förhandlingar

Från 2019
Donald Trump ser ut som en surpuppa.
Bild: AFP / Lehtikuva

President Donald Trump är fortfarande en stor supporter av brexit, men kritiserar dåligt skötta förhandlingar. En ny folkomröstning skulle vara orättvis mot vinnarna, säger Trump vid ett pressmöte med den irländska premiärministern på besök i Vita huset

– Jag var inte bara en stor supporter av brexit. Jag var också en av de få som hade rätt om att brexitanhängarna skulle segra, säger Trump.

Han passar under mötet även på att pika sin företrädare Barack Obama som tippade fel, att brexit inte skulle få folkmajoritet i Storbritannien.

"Dåligt skötta förhandlingar"

– Jag är förvånad över hur dåligt förhandlingarna har gått. Jag gav mina ideer till premiärminister May om hur förhandlingarna borde skötas, säger Trump.

Efter Trumps statsbesök i fjol avslöjade premiärminister Theresa May att ett av Trumps råd var att stämma hela EU inför domstol. Det ansåg hon inte då vara någon god idé.

Trump anser att brexitförhandlingrna kunde ha genomförts på ett annat sätt men att de nu inte kommer att lyckas inom utsatt tid.

Trump: Andra folkomröstning skulle vara orättvis

Trump tror inte att en andra folkomröstning om brexit är möjlig i Storbritannien. Han anser att det skulle vara orättvist mot dem som vann den första omröstningen.

– Båda sidorna är nu så cementerade, det är en tuff situation, det är verkligen synd, säger Trump.

– Det fanns ingen orsak till att det gick så här, det kunde ha gått smidigt. Men nu är det en mycket komplicerad situation.

Irland och gränsen

– Frågan om gränsen mot Irland en av de besvärligaste i brexit, säger Trump och vänder sig mot sin gäst, den irländska premiärministern Leo Varadkar.

Han meddelar att han är oenig med Trump, och beklagar brexit.

– Storbritannien var en viktig del av unionen, men är nu på väg ut. Och det är deras beslut. Viktigast för Irland är att britternas avsked inte ger problem. Det gäller både gränsen mot Nordirland, fredsprocessen och möjligheterna för fri handel mellan Irland och Storbritannien.

Varadkar tror att processen kommer att ta ytterligare några år.

Just nu hoppas både Varadkar och Trump på fortsatt handel.

USA talar både med Storbritannien och Europeiska unionen om handelsfrågor.

– Vi kan göra ett mycket stort handelsavtal med Storbritannien. Vi ska också omförhandla våra handelsavtal med de europeiska grupperna, både enskilt med länderna och tillsammans, säger Trump.

– Vi talar med Storbritannien och med EU. De har varit väldigt tuffa, de vägrade förhandla med Obama och tidigare presidenter. Men nu måste de göra det. Annars måste vi vidta allvarliga åtgärder.

Trump hotar med nya tariffer på EU-produkter i USA och säger som vanligt att EU har behandlat USA mycket illa och orättvist.

– Vi hoppas de ger med sig, annars måste vi göra något som är bra för USA.

Först Kina, sedan EU

I Washington har handelsförhandlarna händerna fulla med Kina, där Trump upprepade sin förhoppning om ett gott avtal, men inte fixerade sig vid något datum för ett toppmöte med den kinesiska presidenten.
Det har preliminärt beräknats hållas inom mars, men blir allt osäkrare.

När Kina-avtalet är klart kan USA med full kraft koncentrerar sig på förhandlingar med EU. Man väntar också på resultaten från vårens EU-val, som kan förändra förhandlingskonstellationer och ge nya samtalspartners.