Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Pelle Svanslös fyller 80 år och firas med tankeväckande utställning

Från 2019
Uppdaterad 16.03.2019 11:05.
Pelle Svanslös utställning på Päivälehtimuseet.
Bildtext Pauli Talvensaari fick ta del av Katternas Dagblad på utställningens premiär.
Bild: Yle/Sofia Westerholm

I år är det 80 år sedan Gösta Knutsson kom ut med sin första bok om Pelle Svanslös. Det har Päivälehtimuseet i Helsingfors valt att uppmärksamma genom en Pelle Svanslös-utställning för hela familjen. Utställningens syfte är att locka barn till lek och samtidigt även lyckas förmedla det viktiga budskapet om människors lika värde.

- Pelle-böckerna är inte bara roliga historier utan man får också med sig bra budskap om alla människors lika värde. Därför är det viktigt att de inte glöms bort, säger Mats Fromme, vd för Sagogränd AB.

Under utställningen får barnen klä sig i kattöron, ta del av Pelles kattäventyr via Kattradion och se hur kattfigurerna ändrat utseende genom tiden. De allra modigaste kan även ta sig en titt på Måns källare.

Med sig hem får man sedan bära med ett särtryck av Katters Dagblad, som finns nämns i den första boken och nu tryckts upp på museet specifikt för utställningen.

Planerad för barn, passande för alla

Utställningen på Päivälehtimuseet är planerad av Kirsi Kolari och Katariina Kirjavainen. Sissu Muhujärvi är grafisk formgivare. Den är producerad i samarbete med svenska Sagogränd AB, som innehar rättigheterna till Pelle Svanslös.

Kolari berättar att Päivälehtimuseet alla år ordnar en utställning för barn, med syfte att främja mediekompetens och läsintresse hos dem. I år föll valet på den svanslöse katten.

- De olika teman som böckerna innehåller, mobbning och att lära sig att godkänna olikheter var något vi ville lyfta fram i årets utställning. Och då första boken i år fyller 80 år, passade det perfekt, säger hon.

Även om utställningen i första hand var planerad för familjens yngsta, menar Kolari att den egentligen passar alla åldrar.

- Nu när jag har läst alla de här böckerna märker jag att de inte alls är bara för barn. Budskapet i dem är viktigt även för vuxna, säger hon.

Kirsi Kolari och Mats Fromme på Pelle Svanslös utställning.
Bildtext Kirsi Kolari och Mats Fromme hoppas utställningen ska lära både vuxna och barn att alla människor är lika mycket värda.
Bild: Yle/Sofia Westerholm

Illustratör besökte utställningen

Med på premiären för utställningen fanns Harald Sonesson, en av tecknarna till böckerna om Pelle Svanslös.

- Jag är den sista som gjort teckningar av Pelle Svanslös. Det finns ingen som har tecknat om dem sedan dess och det känns bra, säger Sonesson.

Sonesson bor i Lund i Sverige, men han har tecknat även danska och finska sagofigurer. Han har illustrerat till exempel mumintrollen och danska Rasmus Nalle.

- Även om jag bara sett en av mina bilder här på utställningen så känns det mycket bra att få vara med här på en bit och ta del av allt detta, säger Sonesson.

Harald Sonesson, illustratör till Pelle Svanslös böckerna.
Bildtext Harald Sonesson har tecknat figurerna till flera av Pelle Svanslös-böckerna.
Bild: Yle/Sofia Westerholm

Söndagsfest för barnen

Utställningen pågår från 15:e mars till 15:e september och är öppen för vem som helst.

- Det fina med denna utställning är att den är gratis så alla kan verkligen ta del av den. Det var en av orsakerna till att vi ville ge dem rättigheterna till den, säger Fromme.

På söndag 17:e mars ordnas även en specifik fest för barnen. Då är utställningen öppen att ta del av mellan klockan 11-15. Dessutom har besökare då möjlighet att möta Pelle och hans vänner, samt se ett teaterstycke med teatergruppen Laajasalon Huvilateatteri.

Diskussion om artikeln