Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Reportrar utan gränser uttrycker sitt stöd för journalisten Jessikka Aro

Från 2019
Jessikka Aro under ett seminarium i Helsingfors den 7 december 2018.
Bildtext Jessikka Aro under ett seminarium i Helsingfors den 7 december 2018.
Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Reportrar utan gränser kritiserar de amerikanska myndigheterna för att de utan ordentliga och skriftliga motiveringar återtog ett pris till Ylejournalisten Jessikka Aro.

Svenska Yle rapporterade för en vecka sedan att Aro skulle hedras med det prestigefyllda amerikanska priset International Women of Courage Award när inbjudan till ceremonin i Washington drogs in i början av februari.

Det amerikanska utrikesministeriet har sagt att uppgifterna om att Aro valts till pristagare var felaktiga och berodde på brister i kommunikationen mellan kandidater och ambassader.

Reportrar utan gränser påpekar i ett pressmeddelande att tidskriften Foreign Policy anser att priset drogs in efter att amerikanska tjänstemän gått igenom inlägg som Aro gjort på sociala medier.

Det framgick att Aro ofta kritiserat USA:s president Donald Trump.

Aro säger att tanken att amerikanska tjänstemän granskat hennes Twitterkonto och politiserat hennes normala åsikter är mycket störande.

Reportrar utan gränser påpekar att det amerikanska beslutet står i strid med de värden som priset representerar. Priset delas ut till kvinnor som har uppvisat exceptionellt mod och som har främjat bland annat rättvisa, mänskliga rättigheter, kvinnors möjligheter att påverka och jämställdheten mellan könen.

Aro har blivit känd för sin nyhetsrapportering kring ryska trollfabriker. Hon har utsatts för omfattande och systematiska hatkampanjer till följd av sina reportage.

Helsingfors tingsrätt dömde i oktober 2018 Ilja Janitskin och Johan Bäckman till fängelsestraff och ersättningar för att ha utsatt bland annat Aro för ärekränkning och förföljelse.

Diskussion om artikeln