Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

49 döda i masskjutningar i två moskéer i Nya Zeeland - "Jag såg döda överallt"

Från 2019
Uppdaterad 15.03.2019 14:20.
Kistor täckta i flaggor.
Bild: AFP / Lehtikuva

49 personer dödades och närmare 50 skadades allvarligt i masskjutningar i två moskéer i staden Christchurch på Sydön i Nya Zeeland. Tre män och en kvinna har gripits, bland dem en 28-årig australisk man som tog på sig skulden för attacken.

Polisen har också lagt beslag på sprängladdningar som har oskadliggjorts.

  • Detta vet vi om moskéattackerna
    Vid 13.40 lokal tid (02.40 finsk tid) gick en beväpnad person in i Masjid Al Noor-moskén i centrala Christchurch och öppnande eld, mitt under fredagsbönen. Den andra attacken inträffade i Linwood-moskén, men den exakta tiden är inte känd.
  • Minst 49 personer dödades i attackerna.
  • 41 personer dödades i den ena moskén, sju personer i den andra och en avled på sjukhuset.
  • 48 personer vårdas för skottskador på sjukhus.
  • Enligt polisen har två sprängladdningar oskadliggjorts i bilar.
  • Fyra misstänkta har gripits, tre män och en kvinna.
  • En av männen åtalas för mord
  • En 28-årig australier har tagit på sig skulden för attacken. Han har publicerat en invandrarfientlig skrift där han redogör för sina motiv.

Attackerna inträffade mitt under fredagsbönen

En beväpnad man började skjuta omkring sig i Al Noor moskén i centrum av Christchurch tidigt på eftermiddagen lokal tid mitt under fredagsbönen då moskén var fullpackad. Mannen lyckades fly innan polisen anlände till platsen.

Ögonvittnen säger att det låg flera kroppar både utanför och inne i moskén men polisen har inte ännu gett några detaljer om skjutningen.

Det är klart att detta bara kan beskrivas som ett terrordåd. Det verkar ha planerats väl

― Jacinda Ardern premiärminister

Polisen varnade för att man jagade gärningsmannen och folk uppmanades att hålla sig inomhus.

- En allvarlig och föränderlig situation har uppstått i Christchurch med en aktiv skytt, varnade polisen i ett kort uttalande.

- Polisen reagerar med full kapacitet för att klara av situationen, men risken för omgivningen är extremt hög.

Skyldige från Australien, filmade masskjutningen?

En australisk man som har tagit på sig skulden för attacken, publicerade en 74 sidor lång invandrarfientlig skrift där han förklarade sina motiv.

Den 28-årige mannen som kallade dådet för en terrorattack, sade att han kom till Nya Zeeland enkom för att träna och utföra attacker mot tre moskéer i Christchurch och Linwood på Sydön i Nya Zeeland.

Han sade att han valde Nya Zeeland på grund av landets läge "för att visa att inte ens de mest avlägsna platserna i världen är fria från massimmigration."

I sitt manifest skriver mannen att han ville hämnas alla de européer som har dött i terrorattacker utförda av islamister.

Speciellt ville han hämnas den 11-åriga flicka som dog i terrorattacken i Stockholm i april 2017.

Mannen säger sig ha börjat planera attacken i Christchurch för två år sedan.

Räddningspersonal efter skjutningen i Christchurch
Bildtext Räddningspersonal tog hand om skadade efter skjutningen i Christchurch

Gärningsmannen filmade masskjutningen och lade ut videon på YouTube. På det gruvliga bandet kan man se hur han jagar skrämda människor i moskén och skjuter dem kallblodigt då de försöker fly.

Polisen varnar allmänheten för att dela länken samtidigt som man försöker få bort den från nätet. Nyhetsbyrån AFP har analyserat videon och kommit fram till att den är äkta.

Mannens Facebooksida och Twitterkonto där han lade ut sitt manifest och som hade kopplingar till videon, har nu stängts.

Både Australien och Nya Zeeland har bekräftat att en australisk man har gripits misstänkt för skjutningen.

Enligt polischefen Mike Bush åtalas mannen för mord. Han kommer att ställas inför domstolen i Christchurch på lördag morgon.

- Det är klart att detta bara kan beskrivas som ett terrordåd. Det verkar ha planerats väl, enligt vad vi vet nu, säger premiärminister Jacinda Ardern.

- Två sprängladdningar som var fästa vid misstänkta fordon har påträffats och oskadliggjorts, tillade Ardern.

Masskjutning i Nya Zeeland
Bildtext Sörjande, chockerade muslimer i Christchurch efter masskjutningen

Svartklädd gärningsman

Ögonvittnet Len Peneha säger att han såg hur en man klädd i svart med något slags hjälm på huvudet, gick in i Masjid Al Noor moskén i centrum av staden.

Sedan hördes tiotals skott innan mannen sprang ut och slängde ett skjutvapen på gården utanför Penehas hus. Peneha som bor invid moskén sade att han därefter gick in för att hjälpa till.

- Jag såg döda människor överallt. Det fanns tre i hallen, vid dörren in till moskén och även kroppar inne i moskén. Det är fruktansvärt galet, jag kan inte begripa hur någon kan göra så här åt dessa människor, utbrast Len Peneha, som tog fem människor från moskén till sitt hem.

-Jag har bott här i fem år och människorna där är mycket vänliga. Jag kan inte begripa det här.

Masskjutning i Nya Zeeland

Ett annat ögonvittne som befann sig inne i moskén berättade att han var där för att be. Sedan hördes skottlossning och han såg sin döda hustru utanför, då han flydde hals över huvud.

En annan man säger att han såg hur barn sköts till döds.

- Det fanns döda överallt omkring mig, säger mannen som ville hålla sig anonym.

Kricketlandslag undkom med nöd och näppe

Polischefen Mike Bush säger att alla skolor och ämbetsverk i staden stängdes omedelbart, så att den jagade gärningsmannen inte kunde ta sig in. Alla moskéer i Nya Zeeland har dessutom ombetts att hålla stängt tills vidare av rädsla för nya attacker.

- Polisen uppmanar alla i centrum av staden att hålla sig borta från gatorna och att rapportera om misstänkt beteende, säger polischefen.

Polisen uppmanade också föräldrar att hålla sig borta och att inte ännu hämta sina barn från skolan.

Masskjutning i Nya Zeeland
Bildtext Polisen spärrade av området kring moskén i stadskärnan medan skolor och ämbetsverk stängdes

Bangladesh kricketlandslag som är i staden som bäst, hade för avsikt att besöka moskén men laget hann inte in innan skjutningen började.

Attacken började då laget hade stigit av bussen och just skulle stiga in i moskén.

- Alla spelare är i trygghet, men de är chockerade och vi har bett dem att stanna på hotellet, säger lagets talesman.

Premiärminister Jacinda Ardern beskrev händelserna som "en av Nya Zeelands mörkaste dagar" och sa att "det var frågan om en extraordinärt våldsam handling utan motstycke."

Hon sade också att invandrarfientlighet kan ha varit ett motiv.

- Migranter och flyktingar har valt att göra Nya Zeeland till sitt hem, och det är deras hem. De är vi och den person som utförde detta våld är inte en av oss, sade Ardern.

Finland fördömer i skarpa ordalag terrorattacken och deltar i sorgen för alla drabbade.

Masskjutningar är ytterst ovanliga i Nya Zeeland. Den dödligaste skjutningen i modern tid, före dagens attacker, inträffade år 1990 då en man sköt ihjäl 13 människor efter ett gräl med sin granne.

Källor: AFP, Reuters