Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Yle Östnylands programvärd Katarina Lind på besök i Gammelbacka: Slum eller idyll - invånaren Leif Bagge kommenterar stadsdelens rykte

Från 2019
Svenska Yle live: Gammelbacka - slum eller idyll? - Spela upp på Arenan

Yle Östnyland besöker Gammelbacka i Borgå för att höra vad en invånare där anser om stadsdelen.

- Jag trivs bra här i Gammelbacka. Jag tycker om miljön, här är idealiskt och lugnt. Jag har inte stött på några större problem här, säger Leif Bagge, som har bott i Gammelbacka i fem år och är gammal Borgåbo.

Borgå stad ska fortsätta utveckla förorterna Vårberga och Gammelbacka, och man vill gärna veta hurdan service invånarna önskar sig i framtiden.

Leif Bagge fotograferad ute i vintrig förortsmiljö.
Bildtext Leif Bagge trivs bra i Gammelbacka.
Bild: Yle/Katarina Lind

Bibliotek och välfärdscenter finns redan

Enligt stadsplaneringschef Dan Mollgren vid Borgå stad ska man förutom servicen också fundera på nya möjligheter för ägarbostäder. Staden vill också utveckla sina egna lokaler i Gammelbacka.

I Gammelbacka finns till exempel stadens välfärdscenter sedan några år tillbaka, och där kan man ordna olika typer av evenemang för familjer.

I dagens läge finns det redan en hel del service i stadsdelen, som butik, restaurangverksamhet, bibliotek och daghem. Dessutom har stadsdelen en vacker park.

Frågan är hur man i övrigt skulle kunna piffa upp och förnya Gammelbacka.

- Det är inte bara i Gammelbacka som vi jobbar för att motarbeta segregering, det jobbet görs på alla håll inom stadsplaneringen, säger Dan Mollgren.

Dan Mollgren, Borgå stadsplaneringschef
Bildtext Dan Mollgren (arkivbild).
Bild: Yle/ Stefan Paavola

"Inga större problem med oroligheter"

Något slumområde är Gammelbacka inte i dagens läge, anser Leif Bagge.

- Tidigare var det kanske lite vilda västern, då man byggde bostäder för dem som började bygga upp Sköldvik i slutet av 60-talet. Nu är det en attraktiv stadsdel, säger Bagge.

Han har inte stött på några större problem under sin tid i stadsdelen, och han tycker inte heller att det är mycket oroligt i Gammelbacka.

- Det dåliga ryktet hänger med från gammalt och på grund av att folk generaliserar. Det räcker med att en utlänning begår ett brott. Det finns tyvärr mycket rasism i dagens värld, konstaterar Bagge.

Köpcenter i förort.
Bildtext Köpcentret i Gammelbacka.
Bild: Yle/Katarina Lind

"Det krävs lönsamhet för verksamhet här"

Leif Bagge tycker att infrastrukturen är bra i Gammelbacka. Köpcentret lämnar dock mer att önska.

- Det är kanske 30-40 procent av ytan som är i användning. Flera butiker skulle jag gärna se, kanske en biograf. Önskelistan kan bli lång, men man måste vara realist.

Leif Bagge deltar gärna i stadens kommande utvecklingsarbete i Gammelbacka.

- Jag har mycket åsikter. Här är inget akut som behöver åtgärdas men man kan förbättra det som finns. Sedan måste man komma ihåg att man inte kan tvinga en butik hit. Det krävs lönsamhet för att någon ska öppna en ny butik.

Stadsstyrelsen i Borgå ska på måndag diskutera årsplanen för förortsutveckling.

- Gammelbacka har många starka sidor och nu krävs nya idéer för hur man kan utveckla stadsdelen, konstaterar Dan Mollgren.

Kvinna går längs med gångled i förortsmiljö.
Bildtext I Gammelbacka bor flera tusen Borgåbor. Nu ska stadsdelen piffas upp.
Bild: Yle/Katarina Lind

Diskussion om artikeln