Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

SVT: Swedbanks ledning kände till misstänkta transaktioner i banken

Från 2019
Uppdaterad 16.03.2019 08:31.
Birgitte Bonnesen
Bildtext Swedbanks vd Birgitte Bonnesen har förnekat uppgifterna
Bild: Swedbank

I Sverige har det kommit fram nya avslöjanden som visar att storbanken Swedbank kände till att penningtvätt kan förekomma i banken. Det avslöjar programmet Uppdrag granskning i SVT.

Swedbanks verkställande direktör Birgitte Bonnesen har vid upprepade tillfällen slagit ifrån sig alla misstankar om att pengar med suspekt bakgrund skulle ha slussats genom banken.

Nu visar ändå Swedbanks interna rapport, som SVT kommit över, att Swedbanks kunder och den danska storbanken Danske Bank haft transaktioner sinsemellan för 95 miljarder kronor (nästan 10 miljarder euro) under åren 2007 till 2015.

Transaktionerna och kunderna var suspekta och det visste bankens ledning om, slår SVT fast.

Intern, konfidentiell rapport

Den interna rapporten, som var konfidentiell och bara avsedd för bankens ledning, är daterad i september 2018. Den visar att ett stort antal misstänkta kunder i Swedbank och Danske Bank slussat 3,2 miljarder euro och 6,7 miljarder amerikanska dollar mellan olika konton.

Rapporten nådde också vd:n Bonnesen som ändå i offentligheten säger att banken "gått igenom allting och inte hittat något".

Swedbank har ljugit och lämnat information som har stöttat aktien under en turbulent börsperiod, säger sparekonomen Joakim Bornold till tidningen Dagens Industri. Det är mycket allvarligt enligt honom.

Nordiska banker under lupp

Swedbank är en av de stora nordiska banker som dragits in i utredningarna om en omfattande penningtvättshärva där ryska rubel tvättats rena via påhittade postlådeföretag, utan verksamhet.

Spåren leder till bankkontor i Baltikum och den största skrällen kom i höstas då Danske Banks Estlandsfilial kom i strålkastarljuset, misstänkt för att ha medverkat till sina kunders penningtvättsbestyr.

Danskes ledning varnades flera gånger för transaktionerna, utan någon reaktion. Till slut tvingades den högsta ledningen ändå gå.

På senare tid har transaktioner i numera finländska Nordea satts under lupp. Det granskande programmet

MOT:s läcka avslöjade för ca två veckor sedan hur Nordea kopplas till samma enorma nätverk av penningtvätt.

Diskussion om artikeln