Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vasa centralsjukhus förlorade i riksdagen - här kan du se hur alla röstade i den extremt jämna omröstningen

Från 2019
Uppdaterad 15.03.2019 16:46.
Joakim Strand och Veronica Rehn-Kivi.
Bildtext Joakim Strand och Veronica Rehn-Kivi.
Bild: Lehtikuva

Vasa centralsjukhus får vänta på omfattande jour. Efter en ytterst jämn omröstning i riksdagen föll ett medborgarinitiativ som krävde omfattande jour. Nu ska nästa regering utreda frågan. Rösterna föll 92-91.

Det var ytterst nära att Vasa centralsjukhus hade fått omfattande jour. Svenska folkpartiets Veronica Rehn-Kivi föreslog igår att riksdagen skulle godkänna ett medborgarinitiativ i frågan.

Nu föll hennes förslag i riksdagen med rösterna 92-91.

- Nog är jag ju jättebesviken över att det skulle gå så här med minsta möjliga marginal, sa Rehn-Kivi till Svenska Yle efter omröstningen.

- Men jag är glad för att vi kunde lyfta frågan. Medborgarinitiativ hör till de bästa demokratiska redskapen och därför ville jag att också det här initiativet skulle få en saklig behandling.

Centerns Pekka Puska röstade mot sitt eget förslag

Omröstningen splittrade regeringens riksdagsgrupper. En centerledamot, en samlingspartist och tre ledamöter från Blå framtid röstade för omfattande jour.

Bland dem finns som väntat samlingspartisten och Vasabon Susanna Koski men också Blå framtids Jussi Niinistö, Anne Louhelainen och Vesa-Matti Saarakkala.

Även centerpartisten Pekka Puska röstade för omfattande jour. Det innebär att han röstade emot sitt eget förslag om att låta nästa regering utreda frågan.

- Jag har alltid stött omfattande jour i Vasa. Det har mera handlat om hur processen ska se ut. Igår fick vi ett ordentligt lagförslag och det var inget problem att rösta för det, sa Pekka Puska till Svenska Yle strax efter omröstningen.

- Det var synd att det inte gick igenom. Det goda är att min kläm gick igenom och det betyder att nästa regering måste ta upp frågan igen, förklarade Puska sina lite märkliga krumbukter.

Något fick fel när De grönas Emma Kari röstade

En märklig omständighet är att De grönas Emma Kari enligt riksdagens protokoll inte var närvarande under omröstning, trots att hon befann sig i salen och enligt egen utsago röstade för Rehn-Kivis förslag.

- Jag var där och röstade som vanligt men efter plenum fick jag höra att min röst inte registrerats, säger Kari till Yle.

- Jag borde ha varit noggrannare. Ibland har det varit problem med röstningsapparaturen, det här är ytterst synd.

Hon erkänner ändå att hon kan ha varit trött och tryckt på knappen en sekund för sent.

Det är rätt vanligt att riksdagsledamöter röstar fel eller misslyckas med att rösta. Det påverkar ändå inte beslutet. Riksdagsledamöter kan bara be om att felet ska antecknas i protokollet. Någon sådan anteckning finns inte i dagens protokoll.

Riksdagen röstade idag mellan två alternativ. De som röstade nej stödde SFP-ledamoten Veronica Rehn-Kivis förslag om att godkänna medborgarinitiativet rakt av. Då hade Vasa centralsjukhus fått omfattande jour omgående.

De som röstade ja stödde det vinnande alternativet som innebär att nästa regering bör utreda om Vasa centralsjukhus borde få omfattande jour. Bakom förslaget från riksdagens social- och hälsovårdsutskott stod centerledamoten Pekka Puska.

Vasa centralsjukhus

Fortfarande chans för omfattande jour vid Vasa centralsjukhus - riksdagen röstar på fredag

Social- och hälsovårdsutskottets förslag nådde plenum i tid.

Diskussion om artikeln