Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Skolungdomar i Åbo strejkade för miljön: "Jag vill att vuxna ska se att vi måste bli mer ekologiska"

Från 2019
Uppdaterad 15.03.2019 15:43.
Veera Sellgren demonsterar klimatförändringarna med en skylt i händerna.
Bildtext Veera Sellgren demonsterar på Lilltorget i Åbo. Hon anser att klimatförändringen är ett viktigt ämne att bekämpa.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

-Vi vill visa till alla ungdomar i Åbo att det här är en jätteviktig sak, så att alla skulle börja tänka mera på klimatförändringarna, säger Veera Sellgren, som går i årskurs nio i Luostarivuoren koulu i Åbo.

Sellgren representerar ungdomsfullmäktige i Åbo, och är en av de skolelever som kommit till Lilltorget på fredagen för att främja miljömedvetenhet.

- Jag hoppas att vi får vuxna i landet att se att ungdomarna tänker jättemycket på klimatförändringarna och vill att saker förändras till det bättre, säger Sellgren.

Flera hundra demonstranter på Lilltorget i Åbo.
Bildtext Hundratals demonstranter dök upp på Lilltorget.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Behövdes lov av skolan att delta

Sellgren gissar att endast kring tio personer från hennes skola har kommit till Lilltorget för demonstrationen.

Det här säger hon beror på att grundskolorna inte tillåter eleverna att demonstrera utan lov av föräldrarna.

- Jag tycker att det här är jättedåligt. Det skulle vara bra om alla skolor skulle stöda den här saken, för det här berör alla oss som nu går i skolan, och vårt framtida liv, säger Sellgren.

Hon poängterar att det är helt okej för elever att få lov att åka med flyg till andra länder, men när elever ville komma till Lilltorget för att visa sitt stöd för miljön behövdes ett särskilt lov från skolan.

Sellgrens föräldrar är ändå med på noterna, och stöder sin dotters engagemang helhjärtat.

- De sa att de också skulle ha kunnat komma hit men de jobbar idag, säger hon.

Flera hundra demonstranter på Lilltorget i Åbo.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Klimatförändringarna ett hett ämne

I Sellgrens vänkrets är klimatförändringarna och miljön ett aktuellt ämne som de pratar mycket om, särskilt i sociala medier. Nästan alla Sellgrens vänner har kommit till Lilltorget och vill få en förändring till stånd.

- Jag är här för att stadens makthavare ska se att ungdomarna vill att Finland ska bli mer ekologisk. Och det skulle vara bra om alla bussar skulle bli elektriska, och att människorna inte skulle använda sina egna bilar så mycket, säger Sellgren.

- Småa saker är nyckelord i den här saken, fortsätter hon.

Demonstrationer som den här behövs

Också Patrik Hagman har tagit sig till Lilltorget för att heja på de unga demonstranterna.

Hagman är docent i politisk teologi, och är en av de 1 200 forskarna i Finland som skrivit under ett öppet brev som stöder klimatstrejkarna.

- Jag tycker att det är fantastiskt att det nu kommer från ungdomarna en mera rak och direkt kommunikation som saknas bland politiker och makthavare, säger Hagman.

Hagman har följt med klimatstrejkerna som ordnats på olika håll i världen, och kanske fram för allt den kamp som 16-åriga Greta Thunberg för mot klimatförändringen.

- Med sådana här demonstrationer kan man flytta vad som är det normala att säga om klimatförändringen. Nu säger alla seriösa politiker att klimatförändringen är ett stort hot och vi måste göra någonting åt den. Men de åtgärdar som till exempel våra politiska partier för fram är alla sådana åtgärder som minskar utsläppen på 30-50 år, och det är för långsamt, säger Hagman.

Patrik Hagman på Lilltroget i Åbo.
Bildtext Patrik Hagman uppmanar alla vuxna att stöda ungdomarnas miljöengagemang.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Åtgärder måste ske nu

Hagman säger att det därför är röster som Greta Thunbergs som är så viktiga, sådana röster som säger att det behövs åtgärder just nu, till exempel för att minska utsläppen varje år med en viss procent.

- Det innebär mycket radikalare åtgärder än vad som politiker nu vill föra fram. Och det gör att det som politikerna vill säga börjar låta falskt. Jag tror att det är det viktiga med sådana här strejker, säger Hagman.

Enligt Hagman är demonstrationer som den på Lilltorget också viktiga för att få människor att känna att något händer. Då sitter man inte bara hemma och känner hur klimatångesten ökar.

Vuxna måste stöda ungdomarna

Men det finns också de som inte tycker att klimatförändringen är så viktig, och som tycker att eleverna borde vara i skolan i stället.

- Många människor som kritiserar ungdomarna för att de strejkar säger att det är viktigare att vi håller skolplikten, men det visar just att man inte alls förstått vad det handlar om. Det finns faktiskt ett större problem här än att skolplikten uppfylls, säger Hagman.

Hagman tycker därför att det är viktigt att vuxna stöder ungdomarna på alla sätt de kan. Till exempel att föräldrar stöder sina barn, men också genom sin rösträtt.

- Jag påverkar som lärare och så vidare. Det ansvaret måste vi vuxna ta, säger Hagman.

Diskussion om artikeln