Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ambassadören Adelina Engman förutspår skräll i årets fotbollsliga: "HJK har varit väldigt starka men jag tror att de får se sig besegrade i år"

Från 2019
Uppdaterad 31.03.2019 21:56.
Adelina Engman är ambassadör för #ligatipset2019
Bildtext Adelina Engmans spelskjorta med autograf går till vinnaren.
Bild: Copyright 2019. All rights reserved.

Den 3 april är det deadline för årets ligatips i fotboll och nytt för i år är att ambassadören för tävlingen är en kvinna. Chelseaproffset Adelina Engman följer numera den inhemska ligan på distans från ett åländskt perspektiv och tror att HJK:s får svårt att ro hem titeln i år.

Adelina Engman kommer från Mariehamn på Åland och inledde också sin fotbollskarriär i det lokala IFK innan hon blev Åland United-spelare 2009.

Hennes fyra inhemska säsonger bjöd på två FM-guld, två FM-silver och totalt 63 gjorda mål och takterna i den inhemska ligan öppnade också dörren till A-landslaget.

År 2015 tog den idag 24-åriga Engman sitt första steg utomlands, när flyttlasset gick västerut, men efter tre säsonger i Göteborg och kring 70 Damallsvenska matcher kom en överraskande invit.

– Det var så klart en jätterolig överraskning. Det var absolut inget jag hade förväntat mig, det gjorde att man blev sugen på att jobba ännu hårdare för att lyckas, sade Engman till Yle Sporten i samband med hennes flytt till London och Chelsea FC Women i juni 2018.

Engman har till dags dato gjort 60 landskamper för Finland och gjort sex mål. I samma veva som den inhemska ligan för herrar sparka igång träningsspelar hon tillsammans med damlandslaget mot Schweiz och Polen.

"Medgångssupporter"

Engman medger att vardagen i London gör det svårt att hänga med i svängarna i den inhemska ligan för herrar.

– När jag bodde hemma på Åland hade jag väldigt bra koll och särskilt följde jag såklart med IFK Mariehamn. Jag följde även med finska ligan aktivt det året IFK vann ligan. Jag kan väl erkänna att jag kanske var lite medgångssupporter för nu har det ju inte gått lika bra för dem de senaste åren och jag har inte heller följt med lika aktivt, erkänner Engman för Yle Sporten.

IFK Mariehamn-publiken firar mästerskap.
Bildtext IFK Mariehamn vann ligan 2016.
Bild: All Over Press

Hemskt mycket bättre tider lär inte vänta för IFK Mariehamn, om det går som Engman tror. Själv har hon placerat ålänningarna på nionde plats i sitt tips, ett pinnhål ovanför en bottenstrid som då skulle involvera FC Lahti, KPV och Helsingfors IFK.

Att nykomlingarna hamnar lågt i tabellen är ingen överraskning, Engman menar att det i Karleby och Helsingfors saknas både den bredd och spets som krävs för att landa högre upp i tabellen.

KuPS och FC Honka går för guld

Kampen om titeln verkar däremot bli kvistig om man tror Engman.

– Det har känts som att HJK har varit väldigt starka i många år men tror att de får se sig besegrade i år. De har tappat en viktig forward i Klauss och vi får se om de lyckas fylla det tomrummet.

Duon som på allvar förväntas detronisera HJK spelar bägge i guld och svart.

– Jag har följt med Finska cupen lite i vinter och fastän KuPS inte tagit så mycket poäng där känns det som att de har ett starkt lag i år igen och jag tror att de kommer att kämpa om guldet tillsammans med Honka. Jag tror att Honka kommer att vara strået vassare än Kups och ta hem guldet, lyder Engmans tips.

Vesa Vasara såg sitt FC Honka besegra SJK i kvartsfinalen i finska cupen.
Bildtext Skall Vesa Vasara fixa guldfest i Esbo?
Bild: Marko Tuominiemi / All Over Press

I ligatipset gäller det alltså att tippa den tabell som råder efter 27 spelade omgångar, det vill säga när både 22 matcher i grundserien och ytterligare fem matcher i den övre och nedre slutserien är över.

Att spela fotboll och olika fotbollsrelaterade fotbollsspel hör vanligtvis inte till Adelina Engmans vardag.

– Väldigt lite! Har inte spelat Fifa på många är och fantasy-spel har jag aldrig spelat. Jag tippar också väldigt sällan. Jag tycker om att titta på fotboll men att spela fotbollsspel har aldrig lockat, avrundar hon.

Lyckligtvis lyckades Yle Sporten locka med Adelina Engman som ambassadör för anrika #ligatipset2019.

Här hennes rad. Delta också du!

Adelina Engmans ligatips

 1. FC Honka
 2. Kups
 3. HJK
 4. SJK
 5. FC Inter
 6. Rops
 7. Ilves
 8. VPS
 9. IFK Mariehamn
 10. FC Lahti
 11. KPV
 12. HIFK
Logotyp för #Ligatipset2019.

Hur går det i Fotbollsligan? Du hinner ännu delta i #ligatipset2019!

Åttonde året i rad som Yle Sporten bjuder på tävlingen.

Diskussion om artikeln