Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbobon Caroline Koivisto umgås med Unabombers bror David Kaczynski – har skrivit böcker om dödsdömda i USA

Från 2019
Uppdaterad 21.03.2019 08:51.
medelålders kvinna med långt blont hår står leende och knyter sina händer framför sig på ljusbrun hylla i bibliotek
Bildtext Caroline Koivisto.
Bild: Nilla Hansson/Yle

Caroline Koivisto i Åbo känner Unabombers bror David Kaczynski och vet vilka helveteskval han har lidit sedan han anmälde sin bror till polisen.

Theodore Kaczynski är känd som Unabomber. En terrorist som sände bomber till universitet, flygplatser, flygplan eller datorbutiker.

Han dödade 3 personer och skadade 23 personer svårt. Han tillverkade sina bomber i en liten stuga i vildmarken i Montana dit han hade dragit sig tillbaka efter ett liv som barngeni och matematiskt under.

Han hoppade av en akademisk karriär bland annat för att han hade blivit utsatt för ett treårigt psykologiskt experiment som gick ut på att förnedra och tortera unga personer och åsamka svår psykisk stress.

skäggig ovårdag man i röd fångdräkt står mot vit vägg och ser trött ut
Bildtext Theodore Unabomber Kaczynski som han såg ut när han hade blivit satt i fängelse.

Hans manifest som bestod av 35 000 ord publicerades i New York Times och Washington Post. Han var kritisk mot den teknologiska utvecklingen som han menade att leder tilll förslavande av människan och förespråkade ett slags tillbaka till naturen.

Den som kom med tips som kunde leda till gripande av Unabomber utlovades en miljon dollar för det.

Därför var många kritiska och misstänksamma mot brodern David som angav sin bror. Men David donerade pengarna till arbetet mot dödsstraff i USA.

En svartvit bild av två små pojkar.
Bildtext Bröderna Kaczynski
Bild: David Kaczynski

Caroline, Unabomber och David Kaczynski

Caroline Koivisto som själv länge har haft kontakt med både dödsstraffade, livstidsdömda, offer, domare och människor som arbetat mot dödsstraff, har lärt känna Unabombers bror David Kaczynski.

En person som hon har lärt sig att tycka mycket om.

Då och då skickar han mejl med bilder från tältande i ödemarken med sin fru Linda Kaczynski.

Utanför

Caroline som bor i Åbo känner ett utanförskap. Hennes liv pågår nästan hela tiden någon annanstans än i Åbo där hon har sitt hem. Hon känner inte igen sig i det människor i Åbo pratar om.

Hennes tankar rör sig bland dödsdömda i USA, landets lagstiftning och människorätt. Hon har skrivit boken Det trettonde steget om dödsdömda, indianer och oliktänkande i USA. Samma bok i lite annan version har utkommit på finska som Kolmastoista askel.

David Kaczynski intervjuas.
Bildtext David Kaczynski
Bild: A&E / Everett Collection / All Over Press

Hon bor i Uittamo i Åbo och i hennes hem pågår saker som de flesta av oss bara hör om och ser på YouTube, på Arenan eller Netflix. Hon har varit i USA otaliga gånger och träffat dödsdömda och deras anhöriga.

Lillebror mycket viktig för Unabomber

Många har sett Netflix-serien "Manhunt:Unabomber" och noterat att Ted Kaczynskis lillebror David var väldigt viktig för honom i alla skeden av hans liv innan livstidsdomen.

Mark Duplass spelar David och Paul Bettany spelar Ted i serien Manhunt.
Bildtext Mark Duplass spelar David och Paul Bettany spelar Ted Kaczynsk i serien Manhunt.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Men det var David som till slut angav sin bror, efter att ha känt igen honom i det manifest han publicerade i New York Times och Washington Post. David och hans fru Linda, kände igen tankarna och ordvalen från de omkring 75 brev från Ted som David hade fått, berättar Caroline Koivisto.

Mycket påminner Caroline om dödsceller

Hon har besökt fängelser och fångar som väntar på att bli avrättade. Innan hon första gången åkte till USA hade hon brevväxlat med fångar som väntade på döden i många år. Hennes hem är fullt av fotografier, föremål, mejl och brev.

Caroline Koivisto har alltid varit intresserad av människorättsfrågor. Hennes intresse väcktes i tidiga tonåren i Amnesty International i Åbo. Hon kom till att dödsstraff handlar mer om hämnd än någonting annat.

Offrens anhöriga

- Jag vill nog ändå poängtera att jag alltid har försökt se det ur många olika perspektiv. Jag har ju träffat många av offrens anhöriga och förstår också dom.

Det är klart att det är en svår fråga, en mångdimensionell fråga, säger hon:

- Jag vill inte ta ställning, varken mot eller för. Det jag många gånger har upplevt som problematiskt är när en människa hamnar i en situation där man är dödsdömd och får vänta i tjugo år på att bli avrättad

Ibland blir den dödsdömda en annan

Ibland sker rehabilitering, att en människa blir frisk eller förändras.

-Då är det ju inte längre samma människa man avrättar, menar Caroline.

Kors i betong på en begravningsplats.
Bildtext Gravgård för avrättade fångar
Bild: David Kaczynski

Och ibland, som i Ted Kaczynski fall, menar Caroline, så är det ju inte möjligt att bli rehabiliterad eftersom han lider av schitsofreni. Caroline anser att fängelset är fel ställe för psykiskt sjuka.

Fängelserna och dödsstraffen anser Caroline att är kulminationen av att det i USA inte har funnits andra åtgärder att ta till före de här personerna har begått något hemskt brott.

- Man borde ha en förebyggande vård för psykiskt sjuka. Det är ju något som inte bara gäller USA utan också här.

Caroline Koivisto har gett ut böcker om sina erfarenheter av dödsdömda, fruktansvärda fängelser och lagstiftningen i USA. Hon håller fortfarande kontakt med fångar och deras anhöriga och åker med jämna mellanrum till USA.

Caroline följer upp kontakterna

- Jag har kontakt med flera. Och man kan ju inte så där bara gå in i en människas liv och sen säga, okej nu har jag gjort mitt arbete.

Och sedan strunta i personen.

- Sen finns det en del som tycker att nu har vi gjort det här arbetet och inte mera vill ha kontakt och det respekterar jag också.

Caroline har kontakt med många, ibland kan det gå flera år emellan och så kommer det plötsligt ett brev.

- För några dagar sedan kom ett brev från Texas från en som jag träffade för fem-sex år sedan. Han är dödsdömd och jag har inte skrivit något om honom, men han fanns med i ett filmmanus som jag har gjort.

Fånglägret Guantánamo år 2006
Bild: EPA / John Riley

Han skrev om det man nuförtiden gör: En videofilm om den dödsdömdas liv som samtidigt är en benådningsansökan. Han ville att Caroline skulle hjälpa honom med filmen. Hon håller kontakt.

- Det är tungt, för i de flesta fall slutar det ju illa. Det slutar i en avrättning. Det är jag också tvungen att ta.

Caroline har inte och vill aldrig bevittna en avrättning.

Skrivit om Unabomber långt innan serien

Caroline Koivisto har i sina böcker skrivit om Unabomber, Ted Kaczynski, och har blivit bekant med hans bror David Kaczynski. Brodern var mycket viktig för honom och var i stort sett den enda som hade kontakt med Ted genom hela livet, innan fängelsestraffet.

- Han är en mycket fin människa och det var oerhört tungt för honom att gå igenom det han gick igenom.

Det som serien "Manhunt" inte berättar om är vilket högt pris och vilken tung kamp det var för David att ange eller inte ange sin bror Ted.

Vackra ideer men grymma bomber

Koivisto säger att Ted Kaczynskis ideer och tankar låter fina och han levde också själv efter dem. Men han bombade ihjäl tre människor och skadade svårt 23 andra.

- Hans primära syfte var att utrota den multinationella industrin och han fördömde den moderna teknologin.

- Personligen tycker jag att han fick skrämmande rätt. Människan styr inte längre maskinerna. Det är nog maskinerna som styr människan.

Läsarna förstod att det låg intelligens bakom manifestet

Många noterade att personen som hade skrivit manifestet måste vara högintelligent och väldigt utbildad. Han var doktor från Harvard och biträdande professor som väldigt ung. Han hade ett IQ på 160-165, han var alltså ett geni.

Men han hade stora sociala svårigheter och enligt sin mor Wanda Kaczynski blev han mentalt skadad av att som bebis en tid vara intagen på sjukhus och hans mamma inte fick komma på besök. Det var en helt annan Ted hon fick hem från sjukhuset. Hans mänskliga tillit var förstörd.

Teds föräldrar trodde ändå att allt skulle ordna sig när han blev lite äldre. Men så blev det inte:

- Han var mobbad i skolan och kände sig utanför. Han stämde inte in nånstans helt enkelt.

Besviken över broderns giftermål

När brodern David skulle gifta sig blev Ted väldigt besviken på honom.

- Det eskalerade och han isolerade sig allt mer och flyttade ut i
en liten koja i skogen i Montana.

Efter det ville han inte ha nån kontakt mera med David och kort där efter dog deras pappa. Då gick det ännu mer utför för Ted och han började skriva arga brev till sin mamma. Han skrev ett tjugo sidor långt brev:

- När han började brevet var han i någorlunda normal sinnesstämning men när brevet kom till sitt slut var han så arg att hans handstil förvrängdes.

Han skrev att han tror att han kommer att dö för att han är så arg.

Ville inte ha kontakt med någon

När mamman och brodern skrev och frågade om varför han var så arg skrev han att de måste sluta skriva till honom för om de skriver kan han inte kan sova på tre nätter, berättar Caroline.

När den lilla stugan i Montana byggdes var David med och byggde. Han flyttade också själv ut i vildmarken för ett år. Men han var ingen enstöring som Ted och flyttade sedan tillbaka till sin strålande karriär som geriatriker.

- Också han var ett geni, säger Caroline Koivisto.

Ibland får Caroline mejl och bilder från David som skriver om tältande i ödemarken.

Bombade i sjutton år

Unabombers seriemord och bombningar började 1978 och höll på i sjutton år. Caroline har träffat en av de svårt skadadade i Teds bombningar, Gary Wright. Ännu tiotals år senare lider han av skadorna han fick:

- Fortfarande stiger det upp splitter från bomben i hans hud. Han har aldrig kunnat återgå till sitt normala liv.

Han var personen man kan se i Manhunt som plockade upp bomben utanför en datoraffär i Utah.

- Gary berömde brodern David för att han anmälde brodern. Gary ville heller inte att Ted skulle få ett dödsstraff.

Vägrar var psykiskt sjuk

För Unabomber Ted Kaczynski som sitter av sin livstidsstraff är det fortfarande viktigt att få omvärlden att tro på att han inte är psykiskt sjuk. Och han ville inte ha någon kontakt med sin lillebror David.

- David beskriver mig som sinnessjuk, som schitzofren, men det är jag inte.

Ted Kaczynski blev undersökt av psykiatrar som konstaterade hans psykiska sjukdom.

- Och det var ett värre straff för Ted än döden, säger Caroline Koivisto.

Diskussion om artikeln