Distansarbetet ökar - men gör att vi kan förlora en del kreativitet och goda idéer

Digitaliseringen gör att allt fler, speciellt egenföretagare, jobbar hemifrån. Men att vara för ensam är inte bra, speciellt ur ett innovationsperspektiv, säger Hanken-professorn Sören Kock. Allt fler företagare har hittat lösningen till det här.
Arbetsmiljön i så gott som alla branscher har förändrats och fortsätter förändras grundligt.
Den största förändringen är digitaliseringen, som är ett samlande namn för mängder av förändringar som bygger på utveckling av tekniken, konstaterar Sören Kock som är professor i entreprenörskap och företagsledning på Hanken i Vasa.
- Nu håller maskininlärning, olika typers system som ska börja tänka själv och artificiell intelligens på att genomgripande förändra det sätt som vi jobbar på.
Företagen sparar arbetslokaler
Digitaliseringen innebär inte minst att vi kan jobba varifrån som helst och det att för arbetstagare blir allt vanligare att distansarbeta ibland.
- Det betyder oftast att man jobbar hemifrån, vilket innebär att företagen kan spara lite arbetslokaler. På kontoren går man igen över till öppna kontor med en mera tyst del och en öppen del där folk kan vara mera ljudliga av sig, säger Kock.
Utgående från ett innovationsperspektiv är det klart att då man jobbar hemifrån möts man inte på en gemensam plats.
― Sören Kock, professor
Men att jobba ensam hemma har också nackdelar.
- Utgående från ett innovationsperspektiv - att få fram nya idéer och komma samman - är det klart att då man jobbar hemifrån möts man inte på en gemensam plats.
- Det är på en sådan som de kreativa tankarna gror riktigt bra och man bolla med olika idéer. Det tappar man om man jobbar hemifrån, säger Kock.
Allt från massör till advokat på samma ställe
Allt fler grundar sitt eget företag i dag och jobbar ensamma hemma tack vare digitaliseringen.
Men allt fler av dem ser också nyttan av att sammanstråla med andra. Därför dyker kontorsgemenskaperna, eller de så kallade co-working spaces, upp på olika håll i landet. Där jobbar småföretagare och frilansare i samma lokaler.
Här är ett sammelsurium av småföretag och det fungerar jättebra.
En kontorsgemenskap finns centralt i Vasa.
Under samma tak verkar helt olika branscher, med företag som Radio Vaasa, VTH Recycling, Celma, massör Jari Lahti och en advokat. De har egna små kontor men till exempel gemensamt pausrum.
- Här är ett sammelsurium av småföretag och det fungerar jättebra. Jag tror ingen av företagen kunde ha den här platsen om vi inte skulle vara så många som delar på den, säger Christer Nyberg som är försäljningschef på Radio Vaasa.
Han tror att egenföretagen fortsätter öka medan antalet stora företag minskar.
- Det betyder att du har behov av de här mindre modulerna dit du kan komma och göra ditt jobb. Och många som jobbar här kan jobba hemma eller var de vill, men då saknas det sociala sammanhanget.
Docenten Pia Houni vid Arbetshälsoinstitutet som har forskat i kontorsgemenskaper i Helsingfors har kommit fram till att de som jobbar i kontorsgemenskaper är mycket engagerade i sitt arbete.
Samarbetar, pratar väder och bekymmer - och peppar varandra
Maria Norrlin-Asplund är egenföretagare inom grafisk design. Hon jobbar med marknadsföring för småföretagare.
- Som egenföretagare är man själv ansvarig för det man gör men utan samarbetspartner kommer jag ingenstans, jag behöver andras tjänster också för att kunna erbjuda mina kunder större paket, säger hon.
Hon säger att företagarna i det gemensamma kontoret inte bara talar väder då de träffas utan har affärsmässig nytta av varandra.
- Man behöver någon att prata väder och andra bekymmer med, eller peppa varann. Och vi har ett utbyte av tjänster - absolut.
Ensamt att jobba hemma
Företagaren Arno Gräsbeck var anställd i 30 år innan han sadlade om och grundade eget företag.
- Arbetslivet har ändrat sig ganska mycket. Trots att någon får sparken eller slutar så kan dom grunda ett företag och sälja sina tjänster åt sin föregående arbetsgivare. Det har skett på flera ställen, säger Arno.
Han har nu också skaffat ett rum i kontorsgemenskapen.
- Jag tycker det är vettigare att jobba där det finns andra eftersom det är ganska ensamt att jobba hemma. Här träffar man folk och kan utbyta åsikter, följa med vad som händer.
Vakta på distans
Ett annat område där distansmöjligheten förändrat branschen är bevakningen.
- Vi har nu fjärruppkoppling till objekt. I den stund tekniken känner av någon rörelse, till exempel på ett fabriksområde, ser vi en livestream från objektet, säger Bo Heinström som är VD för säkerhetsföretaget Sydbevakning.
- Vi har sedan högtalare i kameran och kan ropa via högtalarna till exempel om ungdomar rör sig där.
Heinström har följt utvecklingen sedan han var med och grundade företaget för 26 år sedan. Idag är Sybevakning det största inom branschen med inhemskt ägarskap.
Istället för att åka ut till olika ställen sker mycket av övervakningen idag på distans, främst från centralerna i Horsbäck, Raseborg och i Kyrkslätt.
Heinström ser att den tekniska utvecklingen fortsätter.
- De närmaste åren kommer positioneringssystemen att utvecklas. Olika så kallade trackersystem för vad som helst.
- Det krävs allt mindre batterikapacitet för att spåra ett objekt, till exempel en cykel eller annat som kunden vill ha säkrat. Man kan sedan spåra föremålet om det blir stulet.
Nästa övergripande förändring i arbetslivet är...
Allt mer kan skötas på distans, positioneringssystem och fler små företag. Vad ser professor Sören Kock för större övergripande förändringar i arbetslivet framöver?
Svaret handlar om något helt annat än teknik.
- Med de nya generationerna som kommer in i arbetslivet verkar vi vara på väg mot arbetstagare som är mycket mer krävande än de äldre generationerna.
- Kommande generationer vill ha en väldigt klar skiljelinje mellan jobb och fritid och utmanande arbetsuppgifter, annars är de beredda att gå vidare snabbt.
Mer om arbetslivet som förändras i Närbild på Arenan och måndag 18.3 i Yle Fem klockan 20 (repris tisdag 19.3 klockan 11). Träffa då också fastighetsmäklaren Rabbe Holmberg vars arbete ändrat eftersom allt fler hittar sina bostäder på nätet.
18.3 Kl. 8: Selmas ändrat till Celma.