Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Långt ifrån klart att regeringen Sipiläs tågbolag förverkligas som planerat

Från 2019
Ett tomt järnvägsspår en solig vinterdag med snö.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Det är långt ifrån klart att den tidigare regeringens planer för nya järnvägsbolag framskrider. Åtminstone inte i den form regeringen Sipilä hade tänkt sig.

Regeringen hann grunda bolaget Nordiska järnvägar, som skulle stå bakom bland annat projektbolaget Entimmeståget till Åbo. Nästa regering borde enligt planerna bilda dotterbolag och godkänna företagens aktieägaravtal.

Gallupettan Socialdemokraternas Satu Taavitsainen, medlem i riksdagens kommunikationsutskott, svävar inte på målet.

– Tjänstemannaministären har inget mandat att fatta beslut. Nästa regering funderar ut hur utvecklingsarbetet sker.

Nästa regering måste fundera på finansieringen

Svenska folkpartiets riksdagsgrupps ordförande Thomas Blomqvist säger att riksdagen inte har informerats om planerna. Men också nästa regering måste fundera på alternativa finansieringsmodeller.

– Vi är inte beredda att föra vidare de här bolagen i den form som den här regeringen har planerat. Men vi är med på att fundera på själva ärendet.

Förhandlingarna om aktieägaravtal för dotterbolagen är redan långt framskridna med många av de stora städerna som berörs. Många vill ha de snabbare tågförbindelserna.

Åboland har hunnit långt i planeringen

Oklarheterna kring bolagsmodeller och finansieringen fördröjer knappast själva projektet märkbart.

Enligt Vänsterförbundets partiordförande Li Andersson har Egentliga Finland kommit långt. De snabbare tågen kunde i bästa fall komma igång i mitten av 2020-talet.

– Det enda som fattas är egentligen ett investeringsbeslut och sen är det igång. Oberoende av hur det går med dottebolagen och beslutsprocessen så är Egentliga Finland och Åbo i en bra situation på grund av att man kommit längst i planeringsarbetet.

Diskussion om artikeln