USA hotar Internationella brottmålsdomstolen med sanktioner - om krigsförbrytelser i Afghanistan utreds
USA kommer att ta till sanktioner mot personal på Internationella brottmålsdomstolen ICC om de bestämmer sig för att undersöka landets och dess allierades misstänkta krigsbrott i Afghanistan.
Det här uppger USA:s utrikesminister Mike Pompeo. Pompeos uttalande är det första steget i processen.
Enligt Pompeo börjar man med att införa visumbegränsningar på den personal på domstolen som "ansvarar för vilken som helst undersökning av amerikansk personal".
Inte nog med att ICC:s domare och åklagare kan stoppas från att komma in i USA. Enligt Pompeo är man även beredd att frysa deras tillgångar för att förhindra utredningarna.
- Vi är redo att ta till extra åtgärder, inklusive ekonomiska sanktioner, om inte ICC ändrar sig, säger Pompeo.
Internationella brottmålsdomstolen utreder krigsbrott och brott mot mänskligheten i fall där staten inte kan eller vill gå vidare med ärendet.
Bland annat USA, Kina och Ryssland är inte medlemmar i domstolen. USA har tidigare kallat domstolen partisk och sagt att amerikanska soldaters eventuella krigsbrott behandlas i landets egna domstolar.
"Gangsterlika försök"
Pompeo säger att USA bestämt sig för att "försvara USA:s och dess allierades militära och civila personal".
- De ska inte behöva frukta att de skulle dömas på orättvisa grunder för det arbete de gjort för att försvara vårt fina land, säger Pompeo.
ICC:s åklagare bad ifjol om tillstånd att utreda möjliga krigsbrott som skett under konflikten i Afghanistan och i länder som inhyst den amerikanska underrättelsetjänsten CIA:s fångar.
Människorättsorganisationen Human Rights Watch fördömer USA:s "gangsterlika försök att straffa utredare".
- Att ge sig på personer som jobbar för ICC sänder ett tydligt budskap till mördare och torterare - deras brott får fortsätta obehindrat, säger Andrea Prasow, direktör på människorättsorganisationen.
Materialet granskas för tillfället av ICC:s domare som sedan får fatta beslut om utredningen får grönt ljus.
Den Internationella brottmålsdomstolen har 123 medlemsländer, bland annat hela EU. Domstolen grundades 2002 och fokuserar på krigsbrott, folkmord och brott mot mänskligheten.
Källor: Reuters, Yle