Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Samarbetsförhandlingar kan innebära en halvering av personalstyrkan för Kuntec

Från 2019
Två vägbjörnar skrapar bort snö och is från en gata.
Bild: YLE/Roger Källman

Kommunalteknikbolaget Kuntec påbörjar samarbetsförhandlingar med hela sin personalstyrka på 200 personer nästa vecka. Upp till 100 personer kan bli uppsagda.

Orsaken är den dåliga ekonomin och man kommer nu att omstrukturera verksamheten.

– Kuntec Ab har gått på förlust förra året och det har tärt på företagets kapital, säger Kuntecs verkställande direktör Ari Aho i ett pressmeddelande.

Företaget har inte fått den mängd beställningar man hade hoppats på. Dessutom förlorade Kuntec skötseln av centrumområdet i Åbo under den senaste konkurrensutsättningen.

- Företaget måste vidta åtgärder för att förbättra företagets lönsamhet och förbereda sig inför förändringarna i höst och de kommande årens utmaningar, säger Ari Aho.

Samarbetsförhandlingarna innebär att upp till 100 personer sägs upp och att en del permitteras. Samarbetsförhandlingarna börjar nästa vecka och väntas vara klara i början av maj.

Vinterunderhållet dåligt

Under vintern fick Åbo stad ta emot över tre gånger fler klagomål än normalt på stadens underhåll av gatorna. Skötseln av Åbo stads gator tas över av bolaget Desentti från och med hösten.

Bakom Desentti ligger infrastruktur- och byggbolaget Destia och trädgårdsföretaget Entti. Desentti att sköta underhållet från och med hösten 2019 fram till slutet av år 2027.

Diskussion om artikeln