Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Krossen: Jakobstadsbördiga Ida Kuoppala hattrickhjälte då Blues inledde finalserien med övertygande seger

Från 2019
Uppdaterad 16.03.2019 20:53.
Nea Katajamäki och Linda Välimäki.
Bildtext Nea Katajamäki (Blues) och Linda Välimäki (Ilves). Arkivbild.
Bild: Kirsi Teiskonlahti/Yle

Finalserien i damernas ishockeyliga har kört igång. Esbolaget Blues såg till att punktera matchen mot Ilves redan i den andra perioden – inte minst tack vare tremålsskytten Ida Kuoppala. Slutsiffrorna skrevs 6–1 till Blues.

Esbo Blues är två segrar från sin första FM-titel på fyra år.

Finalserien mot Ilves körde igång på lördagen och hemmalaget tog hand om taktpinnen från start. Ella Viitasuo satte matchens första mål fem minuter före den första pausvilan och med sju sekunder kvar av period nummer ett kom 2–0 i form av Anniina Rajahuhta.

Tammerforsdamerna hade ändå inte gett upp. Reduceringen kom i form av Johanna Siira då den andra perioden knappt hunnit bli 20 sekunder gammal. Men efter det var det roliga över.

Ida Kuoppala, som inledde säsongen i Vasa Sport, satte 3–1 bara en minut efter Ilves mål – i numerärt underläge – och 19-åringen utökade ledningen ytterligare i slutet av perioden, den här gången i power play.

Men Kuoppala var inte klar. Halvvägs in i den tredje perioden fullbordade målsprutan sitt hattrick då hon förde Blues upp till 5–1. Tinja Haukijärvi spikade ännu siffrorna till 6–1 före matchen var över.

– Det var en jämn match ända tills vårt 3–1-mål. Det var en viss vändpunkt för matchen. Vi jobbade hårt och kunde rycka, summerar matchhjälten Kuoppala för Yle efter matchen.

"Får jobba på för fullt"

Kuoppala, som gick över till Blues från Sport efter att slutserierna spelats klart, noterades dessutom för en assist till Blues två första mål och stod med andra ord för sammanlagt 3+2 i matchen.

– Det känns fantastiskt, säger Kuoppala.

– Ishockey är ju ett lagspel, så jag får nog tacka mina kedjekamrater för det här saldot, poängterar hon.

Ida Kuoppala.
Bildtext Ida Kuoppala (till höger).
Bild: Mikko Ahmajärvi/Yle

Kuoppala noterades för 30+6=36 på 30 matcher i Vasa innan flytten till Esbo strax innan slutspelet körde igång.

– Efter att ha spelat i den nedre slutserien så är det nog lätt att konstatera att det här är tuffare matcher. Man får jobba på för fullt i varje byte. Men laget har tagit emot mig jättebra, berättar hon.

För Blues del innebär segern att man nu är bara två segrar från sitt första FM-guld sedan 2015. Den andra finalen spelas på söndag i Tammerfors.

– Då ska det bli minst lika många poäng som i dag, lovar Kuoppala.

Ilves har i sin tur inte vunnit FM-ligaguld sedan säsongen 2009-10.

Artikeln uppdaterad med kommentarer av Kuoppala klockan 16.09.