Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Gula västarnas kraftsamling i Paris urartade genast i sammandrabbningar - se video

Från 2019
Gula västarna demonstrerar i Paris - Spela upp på Arenan

Under de senaste veckorna har de Gula Västarnas demonstrationer i Frankrike glesnat och mattats av. Lördagens kraftsamling ledde till sammandrabbningar och krossade skyltfönster.

Demonstrationen urartade i våldsamheter snabbt efter att demonstranterna började tåga längs paradgatan Champs-Élysées i Paris. Några av de unga männen anföll kravallpolisens fordon och polisen skingrade demonstranter med både tårgas och vattenkanoner.

Demonstranterna kastade gatsten och rökbomber på poliserna och senare började de resa barrikader, tända eld på barrikader, plundra och vandalisera affärer på Champs-Élysées.

Senare på eftermiddagen tände demonstranterna eld bland annat på en bank och brandkåren måste rädda en mamma och hennes barn från en bostad som hotades av branden.

Över 40 gripna redan vid middagstid

Det här är det adertonde veckoslutet i följd som Gula västarna demonstrerar i Paris och på andra håll i Frankrike. Demonstrationerna började i november främst som en protest mot höjda bensinpriser.

Sedan utvecklades det hela till en protestvåg mot regeringens åtstramningspolitik och president Emmanuel Macrons "elitistiska politik" överlag.

För två månader sedan startade Macron en nationell dialog för att få ett slut på protesterna. Den kampanjen borde nu avslutas och Gula västarna vill tvinga Macron till fler eftergifter.

Under de senaste veckorna har antalet deltagare i protesterna stadigt krympt och proteströrelsen hade lovat en ny kraftsamling idag. Myndigheterna hade förberett sig för bråk genom att placera ut 5 000 poliser i centrum av Paris och genom att stänga flera metrostationer.

Över 40 demonstranter hade gripits redan vid middagstid.

Källor: AFP, AP

Diskussion om artikeln