Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Skitförbannad, det är ren skandal” – landslagskaptenen Jenni Hiirikoski tacklades ur spel i SM-finalen

Från 2019
Jenni Hiirikoski i försvarsposition.
Bildtext Jenni Hiirikoski.
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

Linköping är nu bara en seger från SM-guld i den svenska damligan i ishockey. Men lördagens final bjöd också på en mindre glädjande blåvit nyhet: Landslagskaptenen Jenni Hiirikoski är skadad. Det efter en tackling som domarna inte ansåg vara regelvidrig.

Linköping ångar på mot ett svenskt ligaguld. Efter bland annat 1+1 av Susanna Tapani och en jätteinsats mellan stolparna av Eveliina Suonpää knep Linköping en 3-1-seger över Luleå på lördagen och gick samtidigt upp till 2–0-ledning i matcher.

Tapani satte själv matchens första mål 43 sekunder in i den första perioden och passade sedan fram 3–1-målet i power play. Suonpää noterades i sin tur för 40 räddningar i mål för Linköping.

Men ur Luleå-finländarnas perspektiv blev matchen närmast en mardröm. Inte minst för Jenni Hiirikoski.

Landslagskaptenen åkte på en tackling av Madelen Haug Hansen halvvägs in i den första perioden och tvingades utgå med en skada. Exakt hur allvarlig skadan är står fortfarande oklart, men Hiirikoski kunde inte återvända till matchen.

Hemma-VM kör igång den 4 april.

Tudelade åsikter

Domarna friade Haug Hansen – något som den tidigare chefstränaren för det svenska damlandslaget Leif Boork förstår.

– Tufft av norskan och ingen utvisning är en korrekt bedömning. Tråkigt med Hiirikoskis skada förstås, skriver han på Twitter.

Men Hiirikoskis lagkamrat Johanna Fällman håller inte med över huvudtaget.

– Jag är skitförbannad faktiskt. Jag tycker den där tacklingen är ren skandal, säger hon till SVT efter matchen.

– Jag tycker det är svagt. Det är klart att det ju inte är längdskidor, vi är ett helt lag, så det står inte och faller på en spelare. Men jag blir lite sur faktiskt, fortsätter Fällman och tillägger att ”reprisen är tydlig”.

Finalserien fortsätter på söndag med en hemmamatch för Linköping.