Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Blues en seger från ligaguld efter ny show av Kuoppala – men talangen är inte ännu aktuell för VM

Från 2019
Ida Kuoppala.
Bildtext Ida Kuoppala (till höger) har nu stått för 4+3 på två matcher i finalserien för sitt Blues.
Bild: Mikko Ahmajärvi/Yle

Esbo Blues verkar vara inställda på att ta hem årets ligatitel med klara siffror. Efter utskåpningen på hemmais på lördagen slog Blues Ilves med 5–2 borta i Tammerfors på söndagen. 19-åringen Ida Kuoppala var igen en av gästernas främsta poängplockare.

Helt som på lördagen var det Blues som inledde målskyttet i den andra finalen. Annina Rajahuhta pangade in pucken i power play då den första perioden hade hunnit bli tolv minuter gammal.

Den här gången lyckades Ilves ändå kvittera. Den tidigare TPS-spelaren Maija Otamo stod för målskyttet sex minuter in i den andra perioden.

Sedan var det dags för Ida Kuoppala att stiga fram igen. Kuoppala, som noterades för 3+2 i den första finalen, fick styra in pucken i ett gapande tomt mål bara tio minuter efter kvitteringen.

Bluesspelare firar framför Ilvessupportrar.
Bildtext Bluesspelarna firar mål framför Ilves supportrar.
Bild: Mikko Ahmajärvi/Yle

I början av den tredje perioden passade Kuoppala fram Minnamari Tuominen för 3–1 – en fullträff som skulle stå som matchvinnande.

Nea Ruuskanen satte ännu två mål för Blues medan Hilma Kauhanen lyckades näta för Ilves. Slutresultatet stod med andra ord 5–2 i Tammerfors.

Blues leder finalserien med 2–0 då tre segrar krävs för ett ligaguld.

Sju poäng på två matcher – men Kuoppala ska inte drömma om ett hemma-VM

19-åriga Kuoppala har själv noterats för sammanlagt 4+3 på två matcher i finalserien. Kuoppala har redan tidigare meddelat att hon flyttar över till USA, universitetsserien NCAA och Maine University i sommar – men innan det ska VM spelas på hemmaplan.

Men Kuoppala är inte aktuell för stortävlingarna, berättar landslagstränaren Pasi Mustonen för Helsingin Sanomat.

– Kuoppala är en fantastisk spelare på liganivå. Hon har ett bra skott, hög spelförståelse och fantastiska händer, men det blir för bråttom för henne att hinna med, säger Mustonen till tidningen.

Pasi Mustonen, VM 2015.
Bildtext Pasi Mustonen.
Bild: All Over Press

– Om två år kan hon vara ett självklart val för landslaget, förutsatt att hon tränar hårt. Just nu räcker inte fysiken till för stortävlingar, förklarar han.

Tidningen upplyste också Kuoppala om Mustonens tankar.

– Om två år kommer jag att vara redo, konstaterar hon för HS.

Den tredje finalen mellan Blues och Ilves spelas på torsdag i Esbo.