Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Serberna kräver presidentens avgång - demonstrationerna inne på sin tredje månad

Från 2019
Uppdaterad 18.03.2019 10:42.
Demonstrationer utanför presidentslottet i Belgrad, Serbien.
Bildtext Demonstranterna har omringat presidentslottet i Belgrad.

I Serbien demonstrerar tusentals människor mot landets president Aleksandar Vucic.

Demonstranterna har samlats utanför presidentslottet i landets huvudstad Belgrad och kräver presidentens avgång, fria val och pressfrihet i landet.

Demonstrationerna har pågått sedan årsskiftet och har i det stora hela varit ganska fredliga. De fick sin början när den kända oppositionsledaren Borko Stefanovic misshandlades av en grupp unga män i mörka kläder ifjol.

Bilderna på Stefanovics blodiga ansikte och slitna kläder fick protester att flamma upp i Belgrad.

Under lördagen eskalerade situationen när demonstranter stormade den statliga tv-kanalens station i Belgrad. Enligt oppositionen är den statliga tv-kanalen alltför ofta på regeringens sida.

Oppositionen har uttryckt frustration över att andra politiska ståndpunkter sällan uppmärksammas och menar att det inte finns några självständiga medier i landet.

Kravallpolisen har drabbat samman med demonstranter och använt sig av tårgas.

Aleksandar Vucic avgjorde presidentvalet i Serbien i första valomgången.
Bildtext Serbiens president Aleksandar Vucic.
Bild: EPA/ANDREJ CUKIC

"Fascister, huliganer, tjuvar"

Den konservativa Aleksandar Vucic vill att Serbien blir EU-medlem samtidigt som han vill ha goda relationer med Ryssland. Oppositionen har länge anklagat honom för auktoritärt styre.

På söndag uppgav Vucic att han inte tänker böja sig för oppositionens krav.

Allt medan ilskna demonstranter samlades utanför presidentens residens i Belgrad publicerades videomaterial på Vucic som fridfullt satt och spelade schack med sin inrikesminister.

- Serbien är ett demokratiskt land för lag och ordning och kommer att svara på det här, sade Vucic senare i ett tal på tv och stämplade demonstranterna som "fascister, huliganer och tjuvar".

- De tror att tusen av dem har rätt att avgöra landets öde.

Demonstranterna utanför presidentslottet har skrikit samma slagord och fraser som användes under demonstrationer mot Serbiens tidigare ledare Slobodan Milosevic.

Milosevic blev utslagen från landets ledning under 2000-talet efter att han lett Serbien in i Kosovokriget. Han åtalades för krigsbrott i domstolen i Haag. Rättsfallet avbröts när Milosevic dog år 2006.

Källor: Reuters, BBC, Yle

Diskussion om artikeln