Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Christchurch-terroristen sparkade sin advokat - befaras vilja utnyttja rättegången för att sprida sina åsikter

Från 2019
Uppdaterad 18.03.2019 08:31.
Brenton Tarrant inför domstolen i Christchurch den 16 mars. Han ska infinna sig i rätten igen den 5 april och hålls häktad fram tills dess.
Bildtext Brenton Tarrant inför domstolen i Christchurch den 16 mars. Han ska infinna sig i rätten igen den 5 april och hålls häktad fram till dess.
Bild: EPA-EFE/Martin Hunter / POOL NEW ZEALAND

Mannen som misstänks för terrorattentatet mot moskéerna Christchurch i fredags har sparkat sin advokat och vill representera sig själv i den kommande rättegången. Han misstänks vilja använda rättegången som en plattform för att sprida sina extrema åsikter.

Den offentliga försvararen som hade tilldelats den misstänkte 28-årige australiern Brenton Tarrant har alltså avskedats av sin klient. Det berättade advokaten själv, Richard Peters, för nyzeeländska medier.

Peters ska ha fått sparken genast efter den första domstolsförhandlingen på lördagen. Tarrant ska infinna sig i rätten igen den 5 april och hålls häktad fram till dess.

Peters säger till New Zealand Herald att Tarrant inte verkar lida av några mentala nedsättningar, bortsett från sina extrema åsikter.

- Det tycktes uppenbart för mig att han verkade klar och vid sina sinnens fulla bruk, när det här annars verkar som ett mycket irrationellt beteende, säger Peters.

Peters misstänker att Tarrant vill utnyttja den kommande rättegången för att sprida sina extrema åsikter, men enligt Peters blir det domarens uppgift att tygla honom och domstolen kommer knappast att ge honom den plattform han önskar.

18-åring riskerar långt fängelsestraff för att ha delat terroristens video

En 18-åring åtalades på måndagen för att ha delat Tarrants direktsändning på Facebook.

Tarrant livesände delar av attacken via Facebook, under ungefär 17 minuter. Klippet hann få stor spridning. Nu har Facebook och Google raderat miljoner av de här videorna.

Den nu åtalade 18-åringen delade Tarrants videoklipp flitigt. Dessutom spred han en bild på en av de drabbade moskéerna med texten "mål avklarat".

Ett berg av blomster vid en av minnesplatserna i Chrischurch.
Bildtext En av flera minnesplatser i Christchurch.
Bild: AFP / Lehtikuva

Enligt nyhetsbyrån AFP riskerar han - som mest - 14 års fängelsestraff för att ha delat Tarrants direktsändning och ytterligare 14 år för att ha publicerat bilden på moskén med den texten.

Det finns inga misstankar om att 18-åringen skulle ha varit involverad i attentatet på något annat sätt.

Vapenhandlaren säger sig ha följt alla regler

Den misstänkte gärningsmannen Brenton Tarrant tros ha köpt alla sina vapen på laglig väg.

David Tipple som äger den nyzeeländska vapenbutiken "Gun City", bekräftade vid en presskonferens på måndagen att hans affär sålt fyra vapen och ammunition via sin nätbutik till Tarrant sedan december 2017.

Enligt Tipple har hans affär inte sålt de halvautomatiska vapen av militär typ ( som kallas för MSSA, military-style semi-automatics) till Tarrant som åtminstone användes vid attacken mot moskéerna.

Den typen av vapen är tillåtna i Nya Zeeland för 18-åringar med licens, men måste registreras skilt. Registreringen uppges vara lätt att kringgå.

Vapenhandlaren Tipple intygade att hans affär följt alla regler och genomfört alla säkerhetskontroller vad gäller försäljningen av vapnen till Tarrant.

Regeringen är snabbt ute med att skärpa vapenlagarna

Den nyzeeländska regeringen samlades på måndagen bland annat för att diskutera en skärpning av vapenlagarna.

- Jag kan tala om en sak för er nu genast. Våra vapenlagar kommer att ändras, sade premiärminister Jacinda Ardern vid en presskonferens efter regeringssammanträdet.

Premiärminister Jacinda Ardern mötte anhöriga och vänner till offren i Christchurch på lördagen.
Bildtext Premiärminister Jacinda Ardern mötte anhöriga och vänner till offren i Christchurch på lördagen.
Bild: EPA-EFE/BORIS JANCIC

Ardern har tidigare ifrågasatt tillgången på halvautomatiska vapen. Regeringen har alltså beslutat att lägga fram ett förslag på nya hårdare vapenlagar, men exakt hur förslaget kommer att se ut är ännu oklart.

Ardern lovade att regeringen ska presentera ett mer detaljerat förslag om skärpningarna den 25 mars.

Källor: AFP, New Zealand Herald, AP, BBC

Diskussion om artikeln